Pori Energia asiakastarinat aurinkopaneeleista

Pori Energian paneelit Gaetteille Porin 10.osaan

Pori Energia aurinkopaneeliasennus Porin 10.osa Gaettin perhe

Sinikka, ”Jony” sekä lapset Linda ja Lucas seuraavat älypuhelimesta paneelien tuottoa. Löydätkö muuten kuvasta myös perheen Bertta-koiran?

Porin 10.osassa eli Tiilinummessa asuvat João ”Jony” Gaetti ja Sinikka Siltala-Gaetti seurasivat mielenkiinnolla kun heidän tuttunsa hankki aurinkopaneelit Pori Energialta. Pariskunta oli pyöritellyt ajatusta miten saisivat sähkölaskun loppusummaa pienemmäksi ja aurinkopaneelit tarjosivat myös heille ratkaisun.

- Näin Pori Energian WattiViesti -asiakaslehdessä jutun aurinkopaneeleista. Huomasin että lapsuuden tuttuni, eli Mikko, kertoi artikkelissa aurinkopaneelien hyödyistä ja otimme sen jälkeen yhteyttä häneen, kertoo Sinikka.

- Talvet Brasiliassa ovat, ainakin meidän brasilialaisten mielestä, todella kylmiä. Ihmiset kulkevat toppatakeissa sisälläkin kun takoissa on avohormit katolle saakka, ikkunoissa ei ole eristeitä ja lämpötila laskee öisin todella alas. Brasiliassa asuvat vanhempani ovat aurinkopaneelihankintamme myötä heränneet aurinkoenergiaan ja muutenkin energia-asioihin. He ovat puhuneet hankkivansa seuraavaan kotiinsa paneelit, kertoo João.

Pori Energia aurinkopaneelit Porin 10.osa Tiilinummi, Gaettit

Tuotanto ohjaa kulutusta

- Aurinkopaneelimme asennettiin lomiemme aikaan elokuun alussa. Aloimme heti seuraamaan tuotantoa erittäin aktiivisesti puhelinsovelluksen kautta ja pyöritimme pyykkikonetta ahkerasti hyvän tuotannon aikana. Hurahdimme oikein kunnolla tuolloin asiaan kun oli lomalla aikaa seurata ja miettiä näitä juttuja, naurahtaa João. Mikko neuvoi järjestelmän oikean koon

- Ajattelimme ensin hankkia 5 kilowatin järjestelmän, mutta Mikko neuvoi meitä että kulutuksemme takia on 3 kilowatin järjestelmä meille järkevämpi hankinta. Se herätti luottamusta, ettei yritetty väkisin myydä isompaa ja kalliimpaa järjestelmää, vaan juuri meille sopivan kokoinen, kehuu Sinikka.

- Mikko osasi myös selittää ja neuvoa ammattimaisesti paneelien suuntauksessa, huomauttaa João. Paneelit ovat herättäneet naapurustossa mielenkiintoa.

- Kyllä huomaa miten ohikulkijoiden katseet kohoavat katollemme, naurahtaa Sinikka.

Lataa esite PDF-muodossa (avautuu uuteen ikkunaan)

---------------------------------------------------------------------------------------

Tenhon tila valitsi Pori Energian aurinkopaneelit

Tenhon Tila valitsi Pori Energian aurinkopaneelit

Kuvassa yrittäjä Juha Tenho.

Tenhon tila sijaitsee Satakunnassa, Kullaan Järventaustassa. Tilalla kasvatetaan luomupihvikarjaa ja -lampaita. Koko tuotanto on luonnonmukaisen tuotannon kriteerien mukaista. Eläinten hyvinvointi on tilalla tärkeää ja sen perustana ovat vapaus, puhtaus ja mahdollisuus lajinomaiseen käytökseen. Tuotettu liha myydään suoraan kuluttajille oman tilateurastamon yhteydessä olevasta myymälästä. Huhtikuussa 2017 tilan myymälän katolle asennettiin 15 kW:n aurinkopaneelijärjestelmä, yhteensä 58 paneelia. 

Tenhon Tila valitsi Pori Energian paneelit, asennuskuva

Odotukset paneelien tuotosta ovat ylittyneet

- Paneelit ovat meille sijoitus tulevaisuuteen, niin taloudellisesti kuin arvojemme pohjalta. Tavoitteena on tietenkin leikata sähkölaskuamme. Meille on myös tärkeää pienentää omaa hiilijalanjälkeämme, luomutilan omistaja Juha Tenho kuvailee. 

- Asiakkaat ova kyselleet paljonko paneelit tuottavat ja ovat kommentoineet että on hienoa että olemme mukana kehityksessä. Odotuksemme paneelien tuotosta ovat ylittyneet, sillä jopa harmaana päivänä paneelit tuottavat yllättävän hyvin ja näin keväällä jo todella aikaisin aamulla. Suunnittelemme laittavamme myymälän sisälle näytön, josta asiakkaat voivat tarkkailla paneelien tuottoa reaaliaikaisesti. Nyt olen  kiinnostuneille tuottoa näyttänyt älypuhelimestani, Tenho naurahtaa.

Järjestelmä luotettavalta paikalliselta toimittajalta

- Puhuin vaimolleni Lauralle paneelien hankinnasta ensimmäisen kerran noin viisi vuotta sitten. Tutkin netistä tietoa ja keskustelin eri paneelitoimittajien kanssa. Valitsin toimittajaksemme Pori Energian, sillä ajattelin että vakaa paikallinen toimija on luotettava valinta. Olemme myös ostaneet viimeiset 10 vuotta sähkömme Pori Energialta. Tällaisissa hankinnoissa on molemminpuolinen luottamus tärkeää, Tenho kuvailee.

Lataa tarina PDF-muodossa, (avautuu uuteen ikkunaan)

-------------------------------------------------------------------------------

Aurinkopaneelit katolle vuosien harkinnan jälkeen

Pentti Laine hankki aurinkopaneeli Pori Energiasta.

Pentti Laine kiinnostui aurinkopaneeleista jo vuonna 2006. Laineen mukaan järjestelmät olivat tuolloin kuitenkin vielä niin alkeellisia ettei hän halunnut sellaista silloin hankkia.

Laine pitää merkittävimpänä kehitysaskeleena sitä, että järjestelmät muuttuivat yksivaiheisista kolmivaiheisiksi.

– Kolmivaiheinen järjestelmä kuittaa paremmin vedenlämmityksen energiantarvetta ja tuottaa siis myös muuta sähköä, Laine toteaa. Laineiden taloudessa on käytössä öljy- ja sähkölämmityksen yhdistelmä.

SUN-aurinkopaneelit Pori Energiasta.

Puiden kaato kypsytti hankintapäätöksen

Keväällä 2015 Laine osallistui Porin kaupungin järjestämään aurinkoenergiailtaan. 
– Aurinkoenergiaillassa selvisi, että mikäli vain yhtäkin paneelia varjostaa puu, voi se katkaista virran koko järjestelmästä. Se tieto vaimensi intoa, sillä tonttimme rajalla oli kattoamme varjostavia puita.

Kaupunki kuitenkin kaatoi puut noin vuoden päästä energiaillasta. Sen jälkeen otin yhteyttä Pori Energiaan ja paneelit asennettiin noin viisi viikkoa yhteydenottoni jälkeen. Porin kaupungille tekemäni ilmoitus paneelien asennuksesta käsiteltiin noin kahdessa viikossa, Laine kuvailee.

- Halusin asennuksen jo syksyllä, jolloin paneelit ovat valmiina kevään aurinkoa varten, kertoo 40 vuotta omakotitalossaan Porin Kaanassa vaimonsa Tuijan kanssa asunut Pentti Laine.

Järjestelmä luotettavalta paikalliselta toimittajalta

Laineiden kotiin asennettiin avaimet käteen -toimituksena 3 kW:n järjestelmä, joka sisältää 12 paneelia ja sen kokonaispinta-ala on 20 neliömetriä.

– Aurinkopaneelijärjestelmän halusin hankkia Pori Energialta sillä olimme jo asiakkaita ja arvostan paikallista yritystä, Laine kuvailee. 

– Olen laskenut että me eläkeläiset emme välttämättä ehdi saada rahallista hyötyä hankinnastamme takaisin. Mutta he, jotka aikanaan ostavat talomme, saavat nauttia sijoituksesta, sillä paneelien käyttöikä on 25 vuotta, naurahtaa hyväntuulinen Laine. 

Lataa tarina PDF-muodossa,(avautuu uuteen ikkunaan)