KalaValtanen

eyKalaValtanen muutti syksyllä 2012 Porin Honkaluotoon uusiin 5000 neliön tuotanto- ja varastotiloihin sekä 1000 neliön toimistotiloihin. Muutosta huolimatta yritys jatkaa vanhaan malliin kasvun merkeissä.

– Suurin hyöty muutosta tuli kuljetuslogistiikasta. Esimerkiksi meidän tuottamastamme kalasta valtaosa tulee pääasiassa kumipyöräliikenteellä muualta, eikä enää merestä oman laiturin kautta. Kalatuotteiden kuljetuksissa nopeus on tietysti keskeinen tekijä. Luvialle jäi vain kalanviljely, kertoo KalaValtasen toimitusjohtaja Jari Valtanen.

KalaValtasen toiminta on kasvanut kalastuksesta kalan kasvattamiseen ja kalatuotteiden jalostukseen. Liiketoiminnan runkona ovat kalanjalostus ja tukkukauppa. Kalat tuodaan tuotantolaitokselle perattuna, lukuun ottamatta itse kasvatettua kalaa ja luonnonkalaa. KalaValtasen jalostustuotteita ovat muun muassa graavikalat, lämmin ja kylmä savukala sekä erilaiset marinoidut kalat ja muut kalavalmisteet. Kaikkiaan tarjolla on noin 200 eri tuotetta.

Tälläkin hetkellä meressä on ennätysmäärä kalaa, mutta ei sinne ammattikalastajille ole asiaa. Se on surullista.

– Mustan Pekan silakka taitaa olla suosituin yksittäisistä tuotteistamme. Samoin siikatuotteet ja erityisesti kylmäsavusiika ovat suosittuja. Meille tulee myös uusia tuoteideoita asiakkailta. Esimerkiksi aurajuuston ja savulohen yhdistäminen tapahtui tällä tavalla, ja nyt kaikki kilpailijammekin ovat kopioineet idean, Jari Valtanen hymyilee.

Kalatuotteiden suosio kasvaa

Tällä hetkellä KalaValtasen tuotteista noin 60 prosenttia jää maakunnan sisään, ja loput menevät muualle Suomeen sekä Tallinnaan. Erityisesti pääkaupunkiseudulle ja Turun alueelle tulee tulevaisuudessa kasvua. Uusi sijainti helpottaa myös liikkumista siihen suuntaan.

– Tulevaisuudessa Keski-Eurooppa voisi olla mahdollinen vientikohde. Siellä hyvä kala on arvossaan, ja se näkyy myös hinnassa. Meillä Suomessahan kala on edullista suhteessa muuhun Eurooppaan. Siellä kalaa pidetään jopa ylellisyystuotteena. Suomalaisessa hinnoittelussa taas Porin seutu on edullista kala-aluetta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kala ja kalatuotteet ovat reilusti kalliimpia kuin täällä, Valtanen sanoo.

KalaValtanen käsittelee kalaa noin 1,5 miljoonaa kiloa vuodessa.

– Tästä määrästä kasvatamme tai kalastamme vain alle 10 prosenttia itse. Valtaosa kalasta tulee muilta kotimaisilta kalastajilta ja kalanviljelijöiltä, sekä muista pohjaismaista. Göteborista saadaan myös eksoottisia kaloja, simpukoita ja äyriäisiä joka viikko. Olemme tarkkoja kalan laadusta. Meillä on ostokalan suhteen selkeä periaate. Emme kelpuuta sellaista kalaa tuotantoon, jota emme voisi itse syödä. Tällä periaatteella pärjää aika hyvin, Valtanen sanoo.

Kymmenennen polven kalastaja

Jari Valtanen on ainakin jo kymmenennen polven ammattikalastaja. Valtanen on surullinen ammattikalastuksen hiipumisesta. Suomessa ammattikalastajien määrä laske koko ajan. Pyyntirajoitukset ja rannikon hyljekantojen voimakas lisääntyminen on rannikkokalastuksen pahin uhkaaja. Myös merimetsoyhdyskuntien kalastukselle aiheuttamat haitat ovat kasvussa. Kalastuksen sääntelyä Itämerellä hallinnoi nykyään Euroopan Unioni.

– Tälläkin hetkellä meressä on ennätysmäärä kalaa, mutta ei sinne ammattikalastajille ole asiaa. On se surullista, sanoo Valtanen.

Suomen kalataloudessa on yleisesti nähtävissä siirtyminen kasvatettuun ja tuontikalaan.