Lisätiedot energiatuen hausta

Kuva "4000 syytä vaihtaa öljylämmitys kaukolämpöön"

ELY-keskus on avannut 1.9.2020 alkaen haettavaksi energiatuen öljylämmityksestä luopuville pientaloille. 

Tämän sivun lopusta löydät linkin webinaaritallenteeseen, jossa Porin kaupungin energianeuvoja Marjo Kekki opastaa käytännössä energiatuenhakuun sekä Antti Lehtosen puheenvuoro miten kaukolämpöön liittyminen käytännössä tapahtuu.

 

Ohessa ELY-keskuksen verkkosivuilta poimittuja kysymyksiä ja vastauksia energiatukeen liittyen:

Kuinka pitkään avustusta on saatavilla?

Avustusta voi hakea niin kauan kuin eduskunnan myöntämä määrärahaa riittää, kuitenkin enintään syksyyn 2022 asti. Hankkeen on oltava valmis, laskun on oltava maksettu ja maksatushakemuksen on ol-tava TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskuksessa (KEHA-keskus) viimeistään 18.11.2022.

Riittääkö määräraha, jos haen avustusta vasta vuonna 2021 tai myöhemmin?

Avustukseen on myönnetty noin 28 miljoonan euron määräraha, ja on arvioitu, että se riittää noin 10 000 kotitaloudelle hakijoiden valitsemista lämmitysmuodoista riippuen. Suurella todennäköisyydellä määrärahaa on käytettävissä vielä vuonna 2021. Pirkanmaan ELY-keskus tiedottaa myönnettyjen avustusten määristä säännöllisesti, joten tilannetta kannattaa seurata ELY-keskuksen verkkosivuilta.

Jos saan myönteisen avustuspäätöksen, onko raha varattu minulle kunnes teen muutostyöt? Vai voiko käydä niin, että saan myönteisen avustuspäätöksen, mutta määräraha loppuu ennen kuin teen muutostyöt ja jään ilman avustusta?

Avustusraha varataan sinulle myönteisen päätöksen yhteydessä, eli riittää kun toteutat hankkeen määräajassa suunnitelman mukaan, niin saat sinulle myönnetyn avustuksen. Myönteisen päätöksen saanut ei jää ilman avustusta sen vuoksi, että määräraha loppuisi kesken.

Pitääkö minulla olla myönteinen avustuspäätös ennen kuin voin aloittaa muutostyöt?

Avustusta kannattaa hakea jo ennen hankkeen aloittamista varsinkin, jos haluaa varmistua myönteisen avustuspäätöksen saamisesta. Myönteistä avustuspäätöstä ei kuitenkaan vaadita ennen hankkeen aloittamista. Avustusta voi hakea takautuvasti kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen. Huomaathan, että jos hanke ei saa myönteistä avustuspäätöstä, syntyneet kustannukset jäävät kokonaan hakijalle.

Mitä tarkoitetaan pientalolla? 

Pientalossa on 1–2 asuntoa, eli se voi olla omakotitalo tai paritalo. Avustusta ei kuitenkaan voida myöntää siltä osin kuin kustannukset kuuluvat asunto-osakeyhtiön maksettavaksi.

Milloin asunnon katsotaan olevan ympärivuotisessa asuinkäytössä? 

Asunto katsotaan vakinaisesti asutuksi, jos siinä asuu väestötietojärjestelmän mukaan vähintään yksi henkilö vakituisesti.

Voiko avustusta saada omakotitaloon, jonka autotallia käytetään yritystoimintaan? 

Avustusta voi saada pientaloon, jota käytetään pääsääntöisesti asumiseen. Pienimuotoinen liiketoiminta esimerkiksi autotallissa tai työhuoneessa ei estä avustuksen saamista.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia löydät ELY-keskuksen sivulta tästä

 

Kaukolämpöön vaihdettaessa tuen määrä on 4 000 euroa lisäksi voit hyödyntää Pori Energian naapurialennuksen

Vaihtamalla öljylämmityksesi kaukolämpöön saat ELY-keskukselta 4 000 € energiatuen ekologisesta elämänvalinnasta. 4000€ energiatuki haetaan henkilökohtaisesti ELY-keskukselta ja Pori Energia tarjoaa apua & neuvontaa hakemuksen laatimisessa. Lue lisää ELY:n energiatuesta tästä. 

Lisäksi tarjoamme 25 % alennuksen liittymismaksusta, jos teet valinnan kaukolämpöön siirtymisestä yhdessä naapurisi kanssa.

 

Esimerkkihinta omakotitalon kaukolämpöön
liittymisestä Porissa

  • Liittymismaksu 3 100 € - 25% Naapuritarjous
  • Avaimet käteen - laitteisto  6 000 €
  • ELY-keskuksen avustus - 4 000 €

Yhteensä 4 325 € (alv 24 %)

Yhteensä rakennettavan putkipituuden ylittäessä 80 metriä, hinta tarkastellaan vielä ennen virallisen tarjouksen tekemistä.

 

Katso Öljylämmityksestä kaukolämpöön -webinaaritallenne

Marjo Kekki ja Antti Lehtonen sekä teksinä kuvassa mm. "Öljylämmityksestä kaukolämpöön, katso webinaaritallenne tästä"

Pori Energia järjesti tiistaina 6.10.2020 maksuttoman verkkoseminaarin eli webinaarin siitä miten energia-avustusta voi käytännössä hakea, eli miten hakuprosessi menee, mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan sekä miten helppoa on liittyä ekologisen kaukolämmön piiriin. Puhujina Porin kaupungin energianeuvoja Marjo Kekki sekä Pori Energian asiantuntija Antti Lehtonen

Webinaaritallenteen pääset katsomaan tästä >

 

Öljylämmöstä kaukolämpöön webinaarissa esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin

Hankkeen aloitus, voiko aloituksen siirtää keväälle? 

Kannattaa hakea tuki tässä kohtaa, lämmitysmuodon vaihdos tulee toteuttaa kahden vuoden sisällä, viimeistää marraskuussa 2022 aikana. Pori Energian puolesta projektin aloitus voidaan siirtää vaikka juurikin keväälle, asiakkaan näin halutessa.

Onko hintapaineita vuoden - kahdenvuoden sisällä, koska turve, joka nyt on merkittävässä roolissa, jää kokonaan pois? Jatkokysymys, millä turve tullaan korvaamaan?

Turpeen osuutta on laskettu Pori Energian kaukolämmön tuotannossa ja sitä lasketaan hallitusti jatkossa. Aittaluodon vuonna 2020 käyttöön otetussa biopolttoainekattilassa on mahdollisuus jatkossa nostaa edelleen biopolttoaineen eli puun osuutta. Paineita hinnanmuutokseen ei ole.

Maksaako Ely-tukea, jos liittymä ja laitteet maksetaan osamaksulla vai pitääkö kaikki maksut olla maksettuna ennen kuin tuen saa? 

Kun Pori Energialta tulee maksusuunnitelma, niin tätä suunnitelmaa vastaan voi hakea energiatukea.

Viedäänkö öljysäiliöt pois, jos ovat kellarissa?

Öljysäiliö tulee poistaa energiaremontin yhteydessä. Pori Energian kautta voi hankkia myös tämän toteutuksen. Mikäli säiliö on maan alle ja lähellä kiinteistöä voi hakea ympäristöviranomaiselta luvan jättää tyhjennetyn, puhdistetun ja tarkastetun öljysäiliön paikoilleen maan alle.

Saako asennettavassa tilassa olla muitakin laitteita, esim väliaikainen pyykinpesukone?

Riippunee tilasta ja laitteesta, mutta eräällä asiakkaallamme on mm. mankeli ja pesukone samassa tilassa kuin kaukolämpövaihdin, kuvia näkee täältä: https://www.satakunnankansa.fi/a/nsedi00126155

Tarviiko tilan olla jonkinlainen ATEX tila?

Ei tarvitse olla.

Tarvitseeko olla hormi?

Kaukolämpöön ei vaadita hormia.

Voiko Premium-palvelusta vaihtaa peruspalveluun?

Kyllä voi.

Onko asennettavassa kaukolämpölaitteistossa kuluvia osia?

Hyvin vähän, laitteisto on melko huoltovapaa. 

 

Tärkeät linkit

ELY-keskuksen hakuohje: Avustus Pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi

Linkki sähköiseen avustuksen hakulomakkeeseen (Aluehallinnon asiointipalvelu).

Tarvitset hakemukseen: kiinteistötunnuksen, rakennusvuoden sekä liitteeksi kustannusarvion (esim. tarjous).

Tulostettava ELY-keskuksen hakemuslomake (pdf)

Kaukolämpöön liittymisen ohjeet Pori Energian verkkosivuilla

 

Myynti 

Antti Lehtonen

p. 044701 2205

antti.lehtonen@porienergia.fi

Antti Lehtonen kasvokuva