Kaukojäähdytys

Kaukojäähdytyksellä tarkoitetaan keskitetyssä tuotantolaitoksessa tuotetun jäähdytetyn veden jakelua putkiston välityksellä useille rakennuksille sisäilman jäähdytykseen. Kaukojäähdytys toimii kaukolämpöön verrattuna käänteisesti: jäähdytysenergiaa käytetään rakennusten sisäilman viilentämiseen sekä prosessien jäähdyttämiseen ja lauhduttamiseen.

Kaukojäähdytys on vaivaton, ympäristöystävällinen ja taloudellinen jäähdytysratkaisu. Kaukojäähdytyksessä energiayhtiö vastaa kiinteistön puolesta jäähdytysenergian tuotannosta. Kaukojäähdytyksellä voidaan korvata jäähdytykseen perinteisesti käytetty kiinteistökohtainen koneellinen jäähdytysjärjestelmä. Kaukojäähdytys soveltuu kaikentyyppisille kiinteistöille, kuten toimistoille, liikekiinteistöille ja asuinkiinteistöille.

Kaukojäähdytykseen liittyminen edellyttää kiinteistön jäähdytysjärjestelmän asennus- ja muutostöitä, jotka kiinteistön omistaja teettää kustannuksellaan.

Kaukojäähdytyksen myötä kiinteistökohtaiset jäähdytyskoneiden aiheuttamat äänet ja tärinä vältetään, jäähdytyskoneille varatut tilat vapautuvat muuhun käyttöön, julkisivua rumentavia lauhdutusyksiköitä ei tarvita sekä jäähdytyskoneiden huolto ja kunnossapito vähenevät.

Kaukojäähdytystoiminta Porissa alkoi vuonna 2012. Kaukojäähdytysasiakkaita on tällä hetkellä Tiilimäen ja Päärnäisten kaupunginosissa. Kaukojäähdytyksen laajeneminen Porin keskustassa jatkui vuonna 2016. Ensimmäinen asuinkerrostalo liittyi kaukojäähdytyksen piiriin syksyllä vanhan oluttehtaan alueella sijaitsevassa Karhukorttelissa. Jäähdytyksen käyttö kasvoi myös Satakunnan keskussairaalan alueella. 

Lisätietoja liittymismahdollisuudesta antaa

Pori Energian Energiayksikkö puh. 044 701 2332

Kaukojäähdytyksen hinnasto (pdf)