Asiakastarina öljystä kaukolämpöön

Punaisen rautarouvan jäähyväiset. Kaukolämpö korvaa nyt öljyn Markun kodissa: ”Pori Energia hoiti muutoksen näppärästi."

Markku Stenberg seisoo pihalla, taustalla kaivuutyömaa ja kaivinkone

Porilainen Markku Stenberg vaihtoi öljylämmityksen kaukolämpöön. Parimetrisen ”Högforssin rouvan” korvaa pannuhuoneessa nyt puolta pienempi lämmönvaihdin. Koko muutostyö hoitui sujuvasti ja nopeasti, valtion 4000 euron tukiraha lämmitti sekin mukavasti. 

1950–1960-luvulla öljylämmitys oli tyypillinen lämmitysratkaisu. Polttoaine oli halpaa, öljykriisistä ei ollut tietokaan eikä ihmisten ympäristötietouskaan ollut nykyluokkaa. Markku muutti parikymmentä vuotta sitten Vähäraumalle 1967 rakennettuun omakotitaloon.

Markku Stenberg seisoo vanhan punaisen Högfors-merkkisen öljypolttimon vieressä

– Öljykattila oli vuodelta 1982, joten sen toimintavarmuus alkoi viime vuosina mietityttää. Otin selvää erilaisista vaihtoehdoista, lähipiirissäkin on monta vertailukohtaa. Pojalla on maalämpö Kielokadulla ja tyttärellä Turussa ilmavesilämpöpumppu. Kaukolämpö vei lopulta voiton. Lopullisen sinetin päätökselle löi valtion avokätinen vastaantulo, Markku taustoittaa.

 

Ilmoita kodin sijainti, koko ja kulutus – saat tarjouksen

Antti Lehtonen

Markku on vanhan koulukunnan miehiä, joten hän otti yhteyttä Antti Lehtoseen puhelimitse ja pyysi tarjousta. 

– Valtaosa tekee tarjouspyynnön verkossa, jossa on selkeä kaavake. Tarjousta varten tarvitaan myös muutamia lähtötietoja, kuten talon koko ja sijainti, kaukolämmön asiantuntija valaisee.

Markku yllättyi prosessin nopeudesta iloisesti, yhteydenotosta kaivuutöiden aloitukseen kului alle kuukausi.

 

Paikallisuus ja huoltovarmuus tärkeimmät valintakriteerit

Markku arvostaa kotikaupungin omaa energiayhtiötä ja luottaa sen toimivuuteen. Suomen ilmasto-oloissa lämmitysjärjestelmältä vaaditaan paljon.

– Kaukolämpöön siirryttäessä ei tarvitse huolehtia öljyn loppumisesta eikä järjestelmän toimivuudesta, Lehtonen kuvailee.

Hinta luonnollisesti vaikuttaa valintaan. Markku vielä varmistelee, etteivät hinnat pompsahda tulevina vuosina kattoon. 

– Uudistimme omakotitalojen hinnoittelua muutama vuosi sitten ja asiakkaamme ovat olleet siihen tyytyväisiä. Paineita hintojen muutokseen ei ole, Antti vakuuttaa.

 

Kaukolämpö on puhdasta energiaa

Energian puhtaus kiinnostaa asiakkaita entistä enemmän. 

– Uusittu Aittaluodon laitokseksemme toimii valtaosin biopolttoaineella, josta suurin osa on viereisen sahan ylijäämähaketta. Lisäbonuksena on, ettei kuljetinlinjaa voimalaitokselle kulkevasta hakkeesta synny kuljetuspäästöjä. Harjavallassa taas kaukolämpö saadaan yli 85 prosenttisesti teollisuuspuiston hukkalämmöstä, Antti kertoo.

Satakunnassa tilanne on aivan toinen kuin Helsingissä, jossa iso osa kaukolämmöstä tuotetaan hiilellä. 

– Meillä kivihiilen ja öljyn osuus kaukolämmön tuotannosta ovat yhteensä alle neljä prosenttia. Tulevaisuudessa pystymme lisäämään biopolttoaineiden osuutta entisestään, kertoo Lehtonen. 

 

”Siistiä hommaa – pensasaitakin ennalleen”

Kaivuutyömaa puutarhassa, eli kaukolämpöputkelle kaivettu ura nurmikon poikki taloon.

Pieni kaivinkone raivaa Markun talon päätyyn 20 metriä pitkän ja 70 senttiä syvän uran kaukolämmön liittymisputkille. Markku kehuu kaivurimiesten siistiä työn jälkeä.

– Tonttia rajaavasta tuhkamarjapensasaidasta kaivinkone haukkasi pienen palan, mutta sekin nostettiin siististi irti yhtenä palana juurineen, joten työn päätyttyä aita istutetaan ennalleen. 

Markku teki avaimet käteen -sopimuksen, joten 50 vuotta ammatikseen rakentanut ammattilainen sai kerrankin vain katsella päältä. Liitännän ja lämmönvaihtimen asentamisen lisäksi urakoitsija purki pannun ja kuljetti jätteen viimeistä kivenmurenaa myöten pois. 

– Tervetuloa huoleton talvi.

 

Valtio jakaa tukirahaa 

Merkittävän 4000 euron tuen saa ympärivuotisessa asuinkäytössä olevaan pientaloon, jonka öljylämmitys vaihdetaan uusiutuvaan, esimerkiksi kaukolämpöön. Valtakunnallisesti tuen piirissä on noin 130 000 öljylämmitteistä pientaloa. Avustusta voi hakea niin kauan kuin avustukseen osoitetut määrärahat riittävät. Pirkanmaan ELY-keskus käsittelee koko maan avustushakemukset saapumisjärjestyksessä. Avustusta voi hakea nopeimmin aluehallinnon asiointipalvelun kautta.

Lisätietoja löytyy ELY-keskuksen verkkosivulta >

 

Rahanarvoinen vinkki! Pori Energia tarjoaa öljylämmityksestä kaukolämpöön vaihtaville lisäporkkanan. Samaan aikaan muutostyön tilanneet naapurukset saavat liittymämaksusta vielä 25 prosentin alennuksen. Ei muuta kuin naapurin ovikelloa rimpauttamaan.