UKK - usein kysytyt kysymykset

Mitä kaukolämpö on ja miten se toimii?

Kaukolämpö on rakennusten ja käyttöveden lämmittämiseen tarvittavan lämmön keskitettyä tuotantoa ja julkista jakelua asiakkaina oleville kiinteistöille.


Lämpöä tuotetaan keskitetyssä kohteessa, Porissa Aittaluodon ja Kaanaan voimalaitoksilla. Lämpö jaetaan asiakkaille kaukolämpöverkon välityksellä. Asiakkaan kiinteistössä kaukolämpöverkosto on yhteydessä kiinteistön lämmitysjärjestelmään, josta lämpö jaetaan käyttöveden ja kiinteistön lämmitykseen.


Kaukolämmön asiakkuuteen tarvitset kaukolämpöliittymän ja kiinteistön lämmitysjärjestelmän.

 

Miten kaukolämpöä tuotetaan?

Nimestään huolimatta kaukolämpö on itse asiassa lähilämpöä. Porissa kaukolämpö tuotetaan pääosin satakuntalaisella puulla sekä turpeella Aittaluodon ja Kaanaan voimalaitoksissa. Harjavallassa kaukolämpö on 80%:sti teollisuuden talteenottolämpöä ja Kristiinankaupungissa kaukolämpö tuotetaan lähes 100%:sti paikallisella puupolttoaineella.


Aittaluodon ja Kaanaan voimalaitoksilla tuotetaan sekä sähköä että lämpöä, jolloin voimalan hyötysuhde on erillistuotantoa parempi. Ympäristönäkökulmasta yhteistuotanto säästää polttoainetta erillistuotantoon verrattuna. Voimaloissa tuotettu sähkö ja lämpö syntyvät valtaosin satakuntalaisilla polttoaineilla: puulla ja turpeella, jotka hankitaan pääasiallisesti noin sadan kilometrin säteeltä Porista.


Paikallisella lämmitysmuodolla on alueellisesti työllistävä vaikutus, niin suoraan kuin välillisesti esimerkiksi paikallisten sahojen kautta. Kaukolämmön keskitetty tuotanto mahdollistaa modernin ja vähäpäästöisen tuotantoteknologian käyttämisen. Asiakkaanamme saat suureksi osaksi hiilidioksidineutraalisti tuotettua lämpöä.

 

Miksi valita kaukolämpö?

Kaukolämpö on lähellä tuotettua sekä helppo ja varma lämmitysvalinta. Ympäristöystävällisesti tuotetulla kaukolämmöllä on pieni hiilijalanjälki. Pori Energiasta voit saada kaukolämmön kiinteistöösi Avaimet käteen -toimituksena ja tarvittaessa rahoituksen kanssa.


Kaukolämpö säästää luontoa ja parantaa alueen koko alueen ilmanlaatua. Kaukolämpötekniikalla on pitkä historia, joten sen luotettavuudelle ja toimintavarmuudelle on varmat perusteet. Kaukolämmityksen tekniikkaa kehitetään jatkuvasti energiatehokkaammaksi. Kaukolämmitys on todella helppokäyttöinen, eikä vaadi käyttäjältä juuri mitään toimia.

Kaukolämmitysjärjestelmä ei vie paljon tilaa ja lämmin käyttövesi ei lopu kesken, koska järjestelmässä ei ole erillistä varaajaa.

Miten voin seurata kulutustani, voinko saada etäluettavan mittarin?

Voit seurata oman kotisi lämmönkäyttöä Kaukolämmön käyttötieto-palvelussamme, jonne pääset kirjautumaan kaukolämpölaskustasi löytyvillä asiakas- ja viitenumeroilla.


Kaikissa olemassa olevissa kaukolämpökohteissamme on jo etäluettavat kaukolämpömittarit ja asennamme sellaiset myös kaikkiin uusiin kohteisiin.

 

Kuinka lämmintä kaukolämpövesi on, kiehuuko se talvella?

Kaukolämpöveden lämpötila vaihtelee 70–120°C välillä.


Talvisin kaukolämpöveden lämpötila on yli 100 astetta (max 120 astetta). Kaukolämpövesi ei kuitenkaan kiehu. Sen estää verkossa vallitseva korkea paine (max 16 bar).

Minkä väristä kaukolämpövesi on?

Kaukolämpövesi on vihreää. Se värjätään vihreäksi elintarvikekelpoisella väriaineella, jotta mahdollisten vuotojen ja putki- tai laiterikkojen havaitseminen olisi helpompaa.


Mikäli kaukolämmön asiakkaana havaitset suihkusta tai hanasta tulevan vihreää vettä, kannattaa heti olla yhteydessä asiakaspalveluumme tai vikapäivystykseemme.

Onko kiinteistömme mahdollista liittää kaukolämpöön?

Kaukolämpöön liittymisen mahdollisuutta kannattaa aina kysyä myynnistämme. Kaukolämpöverkkomme on hyvin kattava. Liittyminen vaatii tapauskohtaisen tarkastelun.

 

Kaukolämpöverkon kartta

 

Mitä tarkoittaa tehomaksu? Entä energiamaksu?

Tehomaksu määräytyy asiakkaan käyttöön varatun lämpötehon perusteella. Tehomaksu tarkistetaan vuosittain kustannustason muutosta vastaavaksi. Kustannusten tarkastuksessa huomioidaan muun muassa kaukolämmön tuotannon ja jakelun kiinteiden kustannusten ja pääomakustannusten muutokset.


Energiamaksu määräytyy asiakkaan käyttämän mitatun lämpöenergian perusteella. Energiamaksu tarkistetaan vuosittain kustannustason muutosta vastaavaksi. Kustannusten tarkistuksessa huomioidaan muun muassa polttoaineiden hintakehitys, eri polttoaineiden suhteellinen osuus kaukolämmön tuotannossa sekä muut merkittävät muuttuviin kustannuksiin vaikuttavat tekijät.


Energiamaksu Porin runkoverkon alueella on 39,90 €/MWh alv 0% (49,48 €/MWh alv 24%).

Mitä tarkoittaa laskutusteho ja miten se määritellään?

Kaukolämpölaskussa oleva tehomaksu perustuu laskutustehoon ja tarkistetaan vuosittain lämmityskauden 1.10.-31.3. välisen tuntikeskiarvon mittaustiedon perusteella kustakin kohteesta. Uusi laskutusteho astuu voimaan seuraavan vuoden alusta. Kiinteistön tarvitsema teho tarkistetaan vuosittain energiamittaustiedon perusteella Energiateollisuus ry:n suositteleman menetelmän mukaisesti.


Kiinteistön laskutusteho perustuu kiinteistön käyttämään tehoon mitoituslämpötilassa, joka on Porin alueella -26°C.

 

Myyn taloni. Kuinka siirrän kaukolämpösopimukseni uudelle asukkaalle?

Toimita meille asiakaspalveluun ote kauppakirjasta, jossa käy ilmi kaukolämpöliittymän siirtyminen uudelle omistajalle.

Asiakaspalvelu:

energiapalvelut@porienergia.fi 

 

Päivittyykö uusi osoite postin/maistraatin ilmoituksella myös Pori Energialle?

Ei päivity. Osoitteenmuutos tulee aina ilmoittaa Pori Energialle erikseen.

 

Miten otan käyttöön e-laskun?

Tee e-laskusopimus omassa verkkopankissasi. Valitse verkkopankissasi e-laskun lähettäjäksi Pori Energia Oy ja valitse kohta kaukolämpölasku. Ilmoita edellisen laskun viitenumero. Valitse suoramaksu vastaamalla kyllä kysymykseen haluatko, että e-lasku veloitetaan tililtäsi eräpäivänä. Nyt sinulla on voimassa oleva e-laskusopimus. Jatkossa saat laskut suoraan verkkopankkiisi. Paperilaskusi korvautuu yleensä jo seuraavan laskutuksen yhteydessä e-laskulla. Vain alkuperäinen lasku toimitetaan verkkopankkiin, mahdolliset muistutuslaskut toimitetaan edelleen postin kautta. E-lasku on ajasta ja paikasta riippumaton. Voit vastaanottaa ja maksaa e-laskun verkkopankissasi missä ja milloin haluat. E-laskuna tulleet laskut säilyvät verkkopankissasi arkistoituna myöhempää tarkastelua varten.

 

Miten saan oman kulutusraporttini?

Jokaiselle asiakkaalle toimitetaan kerran vuodessa kaukolämmön kulutuksen vuosiraportti. Jos olet hukannut raportin tai et ole jostain syystä saanut kulutuksen vuosiraporttia, voit pyytää kulutuksen vuosiraporttia asiakaspalvelustamme puh. 02 621 2085, asiakaspalvelu@porienergia.fi.

 

Sain maksumuistutuksen. Voinko vielä maksaa laskun alkuperäisellä laskulla?

Jotta perintäkulut eivät jää maksamatta ja kerry jatkossa suuremmiksi, tulee maksaminen suorittaa muistutuslaskulla. Mikäli käytät maksamiseen alkuperäistä laskua, tulee perintäkulut kuitenkin suorittaa perintäyhtiölle.
Laskun eräpäivän siirrosta tässä vaiheessa kannattaa olla yhteydessä maksumuistutuksen lähettäneeseen perintäyhtiöön.

 

Olen hukannut lämpölaskuni tai en ole saanut sitä ollenkaan. Mitä voin tehdä?

Paperilaskussa on aina riski laskun hukkumisesta. Siirtymisellä e-laskuun varmistat, että laskut pysyvät tallessa ja saat ne aina ajallaan. E-laskusopimuksen solmit helposti omassa verkkopankissasi.

Hukkaan menneen laskun tiedot voit kuitenkin pyytää asiakaspalvelustamme:

puh. 02 621 2085

asiakaspalvelu@porienergia.fi

 

Sain maksumuistutuksen. Onko minulla luottotiedoissa nyt merkintä?

Maksumuistutus ei aiheuta merkintää luottorekisteriin. Mahdollinen merkintä luottorekisteriin tulee vasta käräjäoikeuden käsittelyn jälkeen. Perinnän vaiheista voit lukea lisää perintäyhtiön nettisivuilta.

 

Mistä kaukolämpölasku muodostuu?

Kaukolämmön hinta muodostuu kolmesta osasta: energiamaksusta, tehomaksusta ja arvonlisäverosta.