Kaukolämpö asiakastarinat Pori Energia

Punaisen rautarouvan jäähyväiset: kaukolämpö korvaa nyt öljyn Markun kodissa:”Pori Energia hoiti muutoksen näppärästi"

Markku Stenberg seisoo pihalla, taustalla kaivuutyömaa ja kaivinkone

Porilainen Markku Stenberg vaihtoi öljylämmityksen kaukolämpöön. Parimetrisen ”högforssin rouvan” korvaa pannuhuoneessa nyt puolta pienempi lämmönvaihdin. Koko muutostyö hoitui sujuvasti ja nopeasti, valtion 4000 euron tukiraha lämmitti sekin mukavasti. 

1950–1960-luvulla öljylämmitys oli tyypillinen lämmitysratkaisu. Polttoaine oli halpaa, öljykriisistä ei ollut tietokaan eikä ihmisten ympäristötietouskaan ollut nykyluokkaa. Markku muutti vuonna 1967 Vähälleraumalle rakennettuun omakotitaloon parikymmentä vuotta sitten.

Markku Stenberg seisoo vanhan punaisen Högfors-merkkisen öljypolttimon vieressä

– Öljykattila oli vuodelta 1982, joten sen toimintavarmuus alkoi viime vuosina mietityttää. Otin selvää erilaisista vaihtoehdoista, lähipiirissäkin on monta vertailukohtaa. Pojalla on maalämpö Kielokadulla ja tyttärellä Turussa ilmavesilämpöpumppu. Kaukolämpö vei lopulta voiton. Lopullisen sinetin päätökselle löi valtion avokätinen vastaantulo, Markku taustoittaa.

 

Ilmoita kodin sijainti, koko ja kulutus – saat tarjouksen

Antti Lehtonen

Markku on vanhan koulukunnan miehiä, joten hän otti yhteyttä Antti Lehtoseen puhelimitse ja pyysi tarjousta. 

– Valtaosa tekee tarjouspyynnön verkossa, jossa on selkeä kaavake. Tarjousta varten tarvitaan myös muutamia lähtötietoja, kuten talon koko ja sijainti, kaukolämmön asiantuntija valaisee.

Markku yllättyi prosessin nopeudesta iloisesti, yhteydenotosta kaivuutöiden aloitukseen kului alle kuukausi.

 

Paikallisuus ja huoltovarmuus tärkeimmät valintakriteerit

Markku arvostaa kotikaupungin omaa energiayhtiötä ja luottaa sen toimivuuteen. Suomen ilmasto-oloissa lämmitysjärjestelmältä vaaditaan paljon.

– Kaukolämpöön siirryttäessä ei tarvitse huolehtia öljyn loppumisesta eikä järjestelmän toimivuudesta, Lehtonen kuvailee.

Hinta luonnollisesti vaikuttaa valintaan. Markku vielä varmistelee, etteivät hinnat pompsahda tulevina vuosina kattoon. 

– Uudistimme omakotitalojen hinnoittelua muutama vuosi sitten ja asiakkaamme ovat olleet siihen tyytyväisiä. Paineita hintojen muutokseen ei ole, Antti vakuuttaa.

 

Kaukolämpö on puhdasta energiaa

Energian puhtaus kiinnostaa asiakkaita entistä enemmän. 

– Uusittu Aittaluodon laitokseksemme toimii valtaosin biopolttoaineella, josta suurin osa on viereisen sahan ylijäämähaketta. Lisäbonuksena on, ettei kuljetinlinjaa voimalaitokselle kulkevasta hakkeesta synny kuljetuspäästöjä. Harjavallassa taas kaukolämpö saadaan yli 85 prosenttisesti teollisuuspuiston hukkalämmöstä, Antti kertoo.

Satakunnassa tilanne on aivan toinen kuin Helsingissä, jossa iso osa kaukolämmöstä tuotetaan hiilellä. 

– Meillä kivihiilen ja öljyn osuus kaukolämmön tuotannosta ovat yhteensä alle neljä prosenttia. Tulevaisuudessa pystymme lisäämään biopolttoaineiden osuutta entisestään, kertoo Lehtonen. 

 

”Siistiä hommaa – pensasaitakin ennalleen”

Kaivuutyömaa puutarhassa, eli kaukolämpöputkelle kaivettu ura nurmikon poikki taloon.

Pieni kaivinkone raivaa Markun talon päätyyn 20 metriä pitkän ja 70 senttiä syvän uran kaukolämmön liittymisputkille. Markku kehuu kaivurimiesten siistiä työn jälkeä.

– Tonttia rajaavasta tuhkamarjapensasaidasta kaivinkone haukkasi pienen palan, mutta sekin nostettiin siististi irti yhtenä palana juurineen, joten työn päätyttyä aita istutetaan ennalleen. 

Markku teki avaimet käteen -sopimuksen, joten 50 vuotta ammatikseen rakentanut ammattilainen sai kerrankin vain katsella päältä. Liitännän ja lämmönvaihtimen asentamisen lisäksi urakoitsija purki pannun ja kuljetti jätteen viimeistä kivenmurenaa myöten pois. 

– Tervetuloa huoleton talvi.

 

Valtio jakaa rahaa 10 000 nopeimmalle

Marjo Kekki nojaa tiiliseinään.

Porin kaupungin energianeuvoja Marjo Kekki kannustaa hakemaan energia-avustusta juuri nyt.

– Valtio kannustaa luopumaan öljylämmityksestä ja siirtymään uusiutuvaan. Öljyn hinta ei taatusti tulevaisuudessa laske, niin vahvasti se on hallituksen hampaissa. 

Merkittävän 4000 euron tuen saa ympärivuotisessa asuinkäytössä olevaan pientaloon, jonka öljylämmitys vaihdetaan uusiutuvaan, esimerkiksi kaukolämpöön. Valtakunnallisesti tuen piirissä on noin 130 000 öljylämmitteistä pientaloa ja rahaa jaossa noin 10 000 avustuksen verran

– Nopeat syövät hitaat, joten kannattaa pitää kiirettä. Tässä vaiheessa avustuksessa ei ole tulorajoja, joten sen voi saada kuka tahansa ehdot täyttävä hakija. Hakeminen on helppoa, ohjeet ovat selkeää suomea, eivätkä kapulakieltä, Marjo kannustaa.

Avustusta voi hakea nopeimmin aluehallinnon asiontipalvelun kautta. Lisätietoja energiatuen hakemisesta löydät: www.porienergia.fi/energiatukilisatiedot

Rahanarvoinen vinkki Pori Energia tarjoaa öljylämmityksestä kaukolämpöön vaihtaville lisäporkkanan. Samaan aikaan muutostyön tilanneet naapurukset saavat liittymämaksusta vielä 25 prosentin alennuksen. Ei muuta kuin naapurin ovikelloa rimpauttamaan. 

 

”Taas se Janne kävi meillä” – Nina Järvinen remontoi synnyintalonsa unelmien kodikseen ja valitsi kaukolämmön. Muutama vuosi sitten hän täydensi kaukolämpöä Premium-palvelulla

 Nina Järvinen ja Janne Irjala seisovat Ninan talon edessä puutarhassa.

Järvisen kolmikerroksinen koti on lämminnyt kaukolämmöllä jo 16 vuotta ja muutama vuosi sitten hän siirtyi käyttämään kaukolämmön Premium-palvelua. Järvisen vuosittaisen kaukolämpövaihtimen tarkastuksen kävi jälleen tekemässä Pori Energian kaukolämpöasentaja Janne Irjala.

- Muutama euro kuukaudessa normaalin laskun päälle on pieni hinta mielenrauhasta, naurahtaa Järvinen. On mukavaa, kun tuttu ammattilainen tulee vuosittain käymään kotona ja kertoo missä kunnossa kaukolämpövaihdin on ja kertoo sen säädöistä, Nina Järvinen kertoo. 

Nina Järvinen istuu keittiön pöydän ääressä. Taustalla näkyy valoisan keittiön tasoja ja kaappeja.

Nina Järvisen vanhempien koti koki muodonmuutoksen puolentoista vuotta kestäneessä remontissa. Kaukolämpöön Järvinen keksi liittyä tuttavan suosituksesta.

Talo mahdollisti myös yrittäjyyden

Järvinen teki 24 vuoden uran paikallislehden myyntineuvottelijana. Tämän jälkeen hän lähti opiskelemaan nuoruuden haaveammattiin kosmetologiksi. 

- En tiedä olisinko lähtenyt yrittäjäksi ilman että olisin ostanut tätä taloa.

Sijainti keskustan lähellä ja hyvät tilat yritykselle oman kodin yhteydessä sinetöivät päätöksen yrittäjän uralle lähtemiseen. 

Järvinen lunasti synnyinkotinsa vuonna 2002 ja teki ennen muuttoa puolentoista vuoden aikana mittavan remontin. Tilat avartuivat ja kaikkialle laitettiin uudet pinnat. Yrityksen tilat on eriytetty omaksi kokonaisuudekseen, jolloin työ ja vapaa aika erottuvat.

 

Jävinen mankeloi vihreällä mankelilla, taustalla seinällä kaukolämpövaihdinlaitteisto

Kaukolämpövaihdin sijaitsee kodinhoitohuoneen, jossa Järvinen mankeloi lakanoita perintömankelilla. Seinällä näkyy kaukolämmönvaihdinlaitteisto.

 

Tuttavan vinkistä vaivattoman kaukolämmön piiriin

Järvisen tuttava ehdotti aikanaan, että Järvisen kannattaisi liittyä kaukolämpöön, kun viereinen päiväkotikin lämpeni kaukolämmöllä. 

- Huolettomuus on se mistä tykkään, että ei tarvitse jännittää lämpimän veden loppumisesta tai että unohtaa tilata öljyä. En itse edes harkinnut mitään muuta lämmitysmuotoa, kuvailee Järvinen öljylämmöstä kaukolämpöön siirtymistä. Naapuritkin kiinnostuivat kaukolämmöstä ja minä sitten jakelin suosituksia ja muutamat liittyivätkin kaukolämpöön, naurahtaa Järvinen.

Asentaja Janne Irjala ja kaukolämpövaihdin

Kaukolämpövaihtimen käyttöikä on noin 25 vuotta ja käytännössä huoltovapaa. Laitteisto kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti, jolloin mahdolliset muutokset havaitaan hyvissä ajoin. Premium kaukolämpöön kuuluu myös 24 tuntia vuorokaudessa toimiva päivystyspalvelu.

- Viime syksynä huomasin, että vaihtimesta kuului sirisevää ääntä. Soitin Pori Energiaan ja Janne taisi tulla vielä samana päivänä sitä katsomaan. Hän vaihtoi osan ja homma tuli heti hoidettua, kehuu Järvinen.

Janne Irjala katsoo kameraan, taustalla kaukolämpövaihdin

Kaukolämpöasentaja Janne Irjala on tehnyt lukuisia kaukolämpövaihtimen tarkastuksia. Premium kaukolämpöasiakas saa kerran vuodessa kasvotusten henkilökohtaista opastusta ja vinkkejä, kun kaukolämpövaihdin tarkastetaan. Premium kaukolämpöön kuuluu myös 24h päivystyspalvelu.

Kaukolämmön Premium-palvelun sisältö 

Vuositarkastukseen sisältyy lämmönjakolaitteiston kuntotarkastus, mahdollisten laitevikojen selvitys sekä laitteiden säätöjen tarkastus. Palveluun sisältyy haluttaessa myös opastus lämmönjakolaitteistoon ja sen toimintaan.

24h-päivystyspalvelu sisältää vikojen korjausta ja asiakasneuvontaa. Pori Energian huoltomiehet ovat käytettävissänne kaikkina vuorokauden aikoina kaukolämpölaitteiden ongelmatilanteissa. 

Lue lisää: www.porienergia.fi/kaukolampopremium

 

 

VERTAILE & SELVITÄ KAUKOLÄMMÖN HINTA JA JÄTÄ TARJOUSPYYNTÖ LASKURILLA!

Voit selvittää myös erilaisten kiinteistöjen kaukolämpöön liittämisen kulut, sekä vertailla kuluja eri lämmitysmuotojen välillä. Täyttämällä laskurin tiedot ja jättämällä yhteystietosi laskurin toiselle sivulle, voit lähettää meille suoraan tarjouspyynnön.