Kesätyöntekijä Saku Jussila kertoo työstään

Pori Energian Aittaluodon voimalaitoksella työskentelevä opiskelija Saku Jussila kirjoitti YKIläiset kesäduunissa -blogiin > kesän 2017 aikana kaksi kirjoitusta.
Teksti ja kuvat: Saku Jussila.

Kirjoittajaesittely: Saku Jussila,
Pori Energia Oy

Alkuperäinen julkaisupäivä: maanantai 19. kesäkuuta 2017

Moikku! Saku Jussila Aittaluodon voimalaitoksella.

Olen Saku Jussila, kolmannen vuoden YKIläinen ja energiatekniikan opiskelija. Tampereelle muuttoa edeltävän elämäni asuin Porissa. Tänäkin kesänä palasin kotikaupunkiini, tällä kertaa onnekseni oman alan töihin! Kesäasuntoa en tohtinut vuokrata, kun vanhempien nurkissa on tilaa, ja ruokahuoltokin (luksusta) toimii suurimman osan kesästä.

Kandivaiheessa opiskelin pääaineenani energia- ja prosessitekniikkaa sekä sivuaineenani konetekniikkaa. Kandidaatintyöni tein keväällä liittyen maalämpökaivoihin, ja suoritusmerkinnänkin sain työstäni viime viikolla. Olisin kenties jättänyt kandin teon myöhemmäksi, mutta syksyllä minua odottaa vaihtopaikka Tšekin teknillisessä yliopistossa Prahassa! Kandin tukikuukaudet olisivat käyneet jo syksyllä vähiin, joten katsoin viisaammaksi valmistua ennen lähtöä muille maille. Prahassa ajattelin lukea ohjelmointia, Tšekin kielen alkeita ja muutaman energiatekniikan kurssin.

Pori Energian päätoimipiste sijaitsee Karjarannassa Porin keskustan länsipuolella. Itse päädyin töihin energiayksikköön Aittaluodon voimalaitokselle, en kuitenkaan haalarihommiin tai valvomoon, vaan voimalaitoksen kyljessä sijaitsevalle toimistolle. Täällä majailevat lähes kaikki energiayksikön toimihenkilöt. Työympäristö on erittäin miellyttävä, ja lisämielenkiintoa tuo vieressä oleva voimalaitos. Töitä teen lähinnä kaukolämmön parissa, mutta siitä lisää myöhemmin!

Kolmannella työviikollani pääsin nauttimaan töiden lisäksi energiayksikön TYKY-päivästä, jota vietettiin aurinkoisessa Yyterissä. Kävimme Huikee-seikkailupuistossa kiipeilemässä ja roikkumassa valjaissa, jonka jälkeen jatkoimme ruokailemaan ja saunomaan vieressä sijaitsevaan lomakylään. Huikee oli kyl huikee, suosittelen käymään jos eksytte kesällä Yyteriin! Pisin liuku vaijeria pitkin oli mututuntumalla sadan metrin luokkaa. Kuvia ei valitettavasti tarttunut matkaan, sillä kännykän tippumisriski ilman vetoketjutaskuja oli melko ilmeinen.

Törmäillään ainakin varsinaisen blogitekstini merkeissä heinäkuussa. Muistakaa nauttia auringosta ja (YKIn)vihreydestä!

Parhain terkuin,
Saku

Kaukolämpöä ja Excelin taikanappuloita

Alkuperäinen julkaisupäivä: maanantai 17. heinäkuuta 2017

Aittaluodon voimalaitos. Kuva: Saku Jussila.

Aittaluodon voimalaitosrakennusta kauniina kesäaamuna.

Moi taas,

Pari kuukautta on jo ekasta päivästäni Pori Energialla ehtinyt vierähtää, huh. Itselläni on vielä kuutisen viikkoa työsuhdetta jäljellä, jonka jälkeen koittaa pitkään kaivattu kesäloma!

Jos joku ei lukenut esittelykirjoitustani, niin olen töissä energiayksikössä Aittaluodon voimalaitoksen toimistolla. Täältä käsin pyöritetään voimalaitosten energiantuotannon lisäksi lämpökeskusten ja kaukolämpöverkon toimintaa. Varsin monenlaista työnkuvaa mahtuu suhteellisen pienelle toimistolle.  Kolmen vakituisen työntekijän kanssa jaetussa työhuoneessa saan olla usein puolikin päivää omissa oloissani, kun muut ravaavat kentällä pyörittämässä lämpökeskusten toimintaa tai huoltamassa kaukolämpöverkkoa. Kesän aikana olen oppinut varsin paljon Porin kaukolämpöverkon toiminnasta, siihen liittyvästä energiantuotannosta ja lämmönjakelusta asiakkaille.  Tuotantoon tai verkon huoltotoimenpiteisiin en ole kuitenkaan käytännössä päässyt perehtymään, vaan lähinnä työtehtäväni liittyvät dokumentointiin ja mittaustietojen käsittelyyn. 

Päiväni alkaa virkistävällä parin kilometrin polkupyörämatkalla ja rappustenkiipeämisellä neljänteen kerrokseen. Koneeni auettua tarkistan sähköpostit ja alan  ihmettelemään päivän työtehtäviä. Työajastani tähän mennessä suurin osuus on kulunut asiakastietojen käsittelyyn. Olen muun muassa tarkastanut asiakkaiden sopimustehoja ja kulutusarvioita sekä kerännyt pohjatietoa uutta kaukolämmön hinnoittelumallia varten. Työtehtäväni ovat pääosin kiireettömiä pidemmän aikavälin projekteja tai niiden palasia, joten olen saanut varsin vapaasti aikatauluttaa omaa tekemistäni. Harvemmin olen tehnyt koko päivää samaa hommaa, vaan hyppään hommasta toiseen kun edellinen alkaa maistua puulta, tai tuntuu että hakkaan päätäni seinään jonkin asian kanssa. Ainakin omalla kohdallani mahdollisuus vaihtaa työtehtävää päivän aikana tekee päivistä huomattavasti mielekkäämpiä.

Saku Jussila slaavikyykyssä työpisteen vieressä

Muistakaa nousta niistä tuoleistanne taukojen välissäkin! Slaavikyykky on eri hyvä.

Pääasiallisena työskentelyvälineenäni on Excel. Kesän aikana erilaisten pikkukikkojen lisäksi olen opetellut makrojen käyttöä. Nappulasta painaminen on usein huomattavasti mukavampaa kuin datan vääntäminen oikeaan muotoon käsin tai soluviittauksilla. Suosittelen vähintäänkin tutustumaan makrojen ohjelmointikieleen Visual Basiciin, jos joudutte töissänne vähänkään enemmän vääntämään Excelin kanssa. Toki monet asiat hoituvat yhtä hyvin tai jopa paremmin soluviittausten ja muiden toimintojen avulla. Tehtävää on riittänyt runsaasti myös Pori Energian kaukolämmön puolella hiljattain uusitun asiakastietojärjestelmän kanssa. Selainpohjaisten järjestelmien ja Excelin lisäksi olen tutustunut Valmetin toimittamaan lämpökeskusten ja pumppaamojen kaukokäyttöohjelmistoon ja opetellut käyttämään Trimblen toimittamaa kaukolämmön verkkotietojärjestelmää.

Kaiken kaikkiaan kesä Pori Energialla on sujunut tähän mennessä varsin rattoisasti konttorirottana. Jos luoja suo, saatan päästä vielä kentällekin pyörähtämään loppukesän aikana! Tämä oli ensimmäinen ja viimeinen varsinainen blogiteksti minun osaltani.
Hauskaa loppukesää kaikille, ja törmäillään kesätapossa!

-Saku

Tekstit ja kuvat julkaistu alunperin YKIläiset kesäduunissa -blogissa 19.6.2017 ja 17.7.2017.

Tekstit julkaistu Pori Energian sivulla 8.8.2017