Poriin rakentuu TV-tuottaja Ristmeren älykoti

Juha-Pekka Ristmeren työryhmä

Juha-Pekka Ristmeren (etuvasemmalla) taloprojektiryhmään kuuluvat sähkösuunnitelmat taloon tehnyt Jukka Myllykoski (2.vasemmalta), kirvesmies Esa Dahl, sähköasentaja Riku Myllykoski, kuvaaja Tommi Ylirönni, sähköasentaja Kimmo Peltonen ja eläkeläinen Jarmo Mäkinen

Jukka Myllykoski esittelee isoa "sulakekaappia"

Talon sähkösuunnitelmat laatinut Jukka Myllykoski esittelee älykodin "sulaketaulua".

Muun muassa Satuhäitä ja Latelaa Ylelle tuottanut Juha-Pekka Ristmeri rakentaa seuraavaksi sadaksi vuodeksi älykotia Porin Pietniemeen. Tukevasti metsäisellä tontilla seisova puutalo on rakennettu muovivapaasti, sillä jopa eristeenä on käytetty puukuitua. Rakenteensa ja arkkitehtuurinsa lisäksi tulevaisuuden talo on erityinen myös tekniikaltaan.

Älykodin ikkunat näyttävät mielenkiintoisiltaOsa talon ikkunoista on ulospäin työntyviä kulmia.

- Halusin rakentaa talon, joka kestää 100 vuotta ja jossa on käytössä tulevaisuuden teknologiaa, Ristmeri summaa.

Kodin rakentamisesta kuvataan TV-sarja

Talon sähköistyksessä on käytetty KNX-ohjausjärjestelmää, johon voi liittää vaikka tuhansia eri laitteita. Lisäksi kaikki valot ovat LED-valoja, joten energiapihistä talosta on kyse.

Älykodin valokatkaisija

Älykodin valokatkaisija.


Talon ohjausjärjestelmällä voidaan mm. mitata ja hallita energiankulutusta, havaita mahdollisia vesivuotoja ja yhden napin painalluksella laittaa vaikka matkan ajaksi talo poissaolotilaan, jolloin talon lämpötila laskee, vesiventtiilit sulkeutuvat ja talon turvajärjestelmä aktivoituu. Järjestelmää on mahdollisuus hallita myös etälaitteilla.

Saunasta löytyy sekä sähkö- että puukiuas.

Saunasta löytyy sekä sähkö- että puukiuas.

Oleskelutilaan tulee runsaasti luonnonvaloa kattoikkunasta.

Oleskelutilaan tulee runsaasti luonnonvaloa kattoikkunasta.

- Huolellisesti ja hartaasti rakennetulla talolla ei ole vertailukohtaa koko Suomessa. Siksi taloprojektissa budjetti ja aikataulukin ovat venyneet. Talon muoto on erikoinen, suoria seiniä ei juuri ole ja osa mittatilaustyönä tehdyistä ikkunoistakin ulospäin työntyviä.

Suihkutilojen valoratkaisu viehättää.

Suihkutilojen valoratkaisu viehättää.

Ristmeren rakennusprojektista tehdään kymmenosaista sarjaa Yle TV1:n ensi syksyn ohjelmistoon.

Julkaistu 15.5.2017