Asuntomessukohde nro 10 Pori Energia Valovoima

Valovoima-asuntomessukohde logo

OlohuoneValo ja varjo, valkoinen ja musta. Pori Energian asuntomessukohde valovoima rakentui kontrasteista. Talon asukkailla Leena ja Tapio Ollonqvistilla on edessään kaksi muuttoa.

Valovoima-kohteen rakennuttajat ja tulevat asukkaat Leena ja Tapio Ollonqvist punnitsivat aikansa, minne asettua Poriin paluumuuton jälkeen. Seitsemän vuotta siihen vierähti, mutta päätös rakentamisesta syntyi joen toisella puolella.

– Kävimme katsomassa aluetta Hevosluodon puolelta. Tiesimme, että joen yli oli suunnitteilla silta. Silloin näimme alueen mahdollisuudet. Se oli ratkaiseva tekijä, Leena Ollonqvist kertoo.

– Kontrasti joen ja vanhan teollisuusalueen välillä viehätti, täydentää Tapio Ollonqvist. 

Aurinkopaneelien asennusta omakotitalon katolleAurinkosähköjärjestelmä asennettiin huhtikuussa 2018. Paneeleina NAPS Solarin tyylikäs musta Saana, myynti ja asennus Pori Energia. Kuva Anssi Koskinen.

Kirjaimellista valon voimaa

Asukkaat kokivat ekologisuuden arvon tärkeäksi – suunnaksi, minne maailmassa ollaan menossa.

– Kun ajattelee tulevaisuutta, niin kyllä mieluummin valitsee ekologisen vaihtoehdon kuin jonkun muun, Leena Ollonqvist toteaa.

Pori Energian kautta tämä ajatus loksahti kohdalleen. Talon energiasta osa tulee kirjaimellisesti valovoimasta: aurinkoenergiasta. Talon katolle asennettujen kymmenen paneelin tuottamasta energiasta saadaan jopa 25 prosentin säästö sähkölaskuissa vuoden aikana. 

– Toukokuu on yleensä kuukausista paras aurinkoenergian tuotannolle. On aurinkoista, muttei liian kuuma, kertoo asiantuntija Mikko Reuna Pori Energialta.

Ilmakuva asuntomessukohteesta, mustat aurinkopaneelit katollaValovoima-kohteen kulutusprofiili arvioitiin, ja profiilin myötä päädyttiin kolmen kilowatin järjestelmään. Kokomustat paneelit asennettiin katolle itää kohti, jolloin energiantuotanto keskittyy aamupäivään. Kuva Anssi Koskinen.

– Ylituotanto myydään verkkoyhtiölle ja tuotto hyvitetään sähkölaskussa. Hyöty on kuitenkin suurempi, jos voi käyttää kaiken tuotetun sähkön itse, toteaa Reuna.Huomionarvoista on myös aurinkoenergiajärjestelmän kestävyys. Järjestelmä ei itsessään vaadi juurikaan huoltoa. Energiajärjestelmää voi hallita myös etänä.

– Odotettu elinkaari paneeleille on ainakin 25 vuotta. Invertterissä on viiden vuoden takuu, mutta elinkaaren aikana se tarvitsee vaihtaa noin kerran, Mikko Reuna tietää.

Ollonqvistit terassillaAsukkaat Tapio ja Leena Ollonqvist.

Energiatehokkuutta automaation avulla

Toiveina arkkitehdille annettiin kaksi terassia: ulkoterassi ja lasitettu terassi. Lasitettua terassia lämmittää kamiina.

– Vietämme kesät kesämökillä, joten halusimme helppohoitoisen pihan. Voimme pidentää kesää myös kotona lasitetulla terassilla, johon halusimme kamiinan, Leena Ollonqvist kertoo. Ollonqvistit voivat seurata ja ohjata talonsa toimintoja mökiltä tai mistä vain taloautomaatiojärjestelmän avulla. Järjestelmään on kytketty Valovoiman lämmitys- ja valaistustoiminnot. 

Näkymä vierashuoneeseen

Kaukolämpöä läheltä

Paikallisia tekijöitä on kohteessa käytetty laajasti, joten oli luontevaa, että lähituotannon suosiminen ulottui myös energiavalintoihin. Kaukolämmöllä on työllistävä vaikutus Porissa ja lähialueilla. Se oli myös Ollonqvisteille selvä valinta tulevaan kotiin.

– Valintana kaukolämpö oli helppo ratkaisu. Siinä yhdistyy moni tekijä: ekologisuus, lähituotanto ja toimintavarmuus, taustoittavat he valintaansa.

Kaukolämpö on sekä energia- että kustannustehokas vaihtoehto. Yhdistettynä kodin automaatiojärjestelmään energiatehokkuus saadaan uudelle tasolle. Pori Energian tuottama kaukolämpö on tuotantotavaltaan vähäpäästöistä. Energian lähteinä käytetään lähinnä puuta ja turvetta sekä talteenottolämpöä. 

Sisustussuunnittelija Jenni Ahtiainen. Kuva: Milla Grönman.Sisustussuunnittelija Jenni Ahtainen.

Järkeviä valintoja 

Ekologisuus ja eettisyys näkyvät myös Valovoiman sisustuksen materiaalivalinnoissa. Näitä teemoja on tarkkailtu monesta näkökulmasta. Sisustuksen visioineelle Jenni Ahtiaiselle teemat ovat tuttuja myös asustesuunnittelijana.

– Mitään ei ole järkevää tehdä vain eettisyyden tai ekologisuuden vuoksi. Niiden pitää kulkea koko ajan mukana suunnitelmassa. Ei esimerkiksi ole järkevää valita ekologista materiaalia, jossa on niin huono kestävyys, että se pitää uusia usein, Ahtiainen taustoittaa. Sisustuselementeissä on hyödynnetty muun muassa kierrätysmateriaaleja sekä luonnonmateriaaleja.

– Usein kun tehdään kierrätysmateriaaleista, ajatellaan, että se myös näyttää kierrätetyltä. Meidän lähtökohtamme oli tehdä ultramodernin näköistä. Sellaista, että elementit ajatellaan ensisijaisesti designtuotteena, ei kierrätystuotteina, kuvailee Jenni Ahtiainen. 

Valaisin ja tehosteseinä makuuhuoneessa

Ensimmäinen kerta toden sanoo

Ollonqvistit ovat olleet Valovoiman kanssa uuden edessä, sillä kyseessä on ollut perheen ensimmäinen rakennusprojekti.

– Projekti on vienyt enemmän aikaa kuin ajattelimme. Paljon on pitänyt ottaa kantaa pieniinkin asioihin, toteaa Tapio Ollonqvist. 

– Vaikka suunnitelmat olisivat kuinka tarkkoja, aina tulee pieniä muutoksia, Leena Ollonqvist täydentää.

Vielä hetken Leena ja Tapio Ollonqvist joutuvat odottamaan muuttoa. Muutto tehdään kuin kahdessa osassa – ensin asunto laitetaan messukuntoon, sitten kotikuntoon. Odotuksissa on arjen helpottuminen.

– Työmatka puolittuu, joten tavoite on kulkea pyörällä ja kävellen töihin, suunnittelee Tapio Ollonqvist.

– Tilaa on vähän enemmän ja kaikki on uutta – mukavaa ja modernia, tiivistää Leena Ollonqvist. 

Teksti: Laura Pullinen, kuvat Milla Grönman (ellei toista kuvaajaa mainittu).

Tutustu Pori Energia Valovoiman energia- ja sisustusratkaisuihin!

Julkaistu 07/2018