Kaukolämpö on luonnonystävän valinta

Kuvituskuva: koivumetsää

Kaukolämpö ei ole vain lämmitystapa, vaan se on toimintavarma ja helppo lämmityspalvelu. Asukas saa nauttia kotinsa tasaisesta lämpötilasta ja lämpimästä käyttövedestä vuoden jokaisena päivänä. Kaukolämpö on myös ekologinen vaihtoehto.

Kun mietit kodin lämmitystapaa, kannattaa tutustua kaukolämpöön, jos vain jakeluverkko on lähelläsi. Muihin lämmitysmuotoihin verrattuna kaukolämmössä ei ole kyse yksittäisestä laitehankinnasta, vaan se on koko kiinteistön elinkaaren mittainen lämmityspalvelu.

– Kaukolämpöyhtiöiden asiantuntijat palvelevat jo kaukolämmön suunnittelu-, hankinta- ja käyttöönottovaiheissa. Lämmityspalvelu suunnitellaan kiinteistön elinkaaren mittaiseksi, Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toiminnanjohtaja Anna-Stiina Boström kertoo.

Kaukolämpö on huoleton vaihtoehto, koska kaukolämpöyhtiöiden asiantuntijat huolehtivat lämmityspalvelun jatkuvasta ylläpidosta ja tarvittavasta huollosta.

– Kaukolämmön teknologia on älykkään yksinkertaista, ja se kestää aikaa. Asiantuntijat huolehtivat teknologian ajantasaisuudesta ja kaukolämpöverkon toimivuudesta 24/7. Tästä syystä kaukolämpö on myös äärettömän varma ratkaisu. Toimitusvarmuus on 99,98 prosenttia. Tästä on vaikea laittaa enää paremmaksi, Boström naurahtaa.

kaukolämmön vertailutaulukko

Ekologista lämpöä

Kaukolämmössä on sen alkuajoista alkaen hyödynnetty hukkalämpölähteitä sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoa. Suomen kunnista 70 prosentissa kaukolämpö tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä ja hukkalämmöllä.

– Esimerkiksi Harjavallassa kaukolämmöstä 80 prosenttia on suurteollisuuspuiston hukkalämpöä ja Porissa kaukolämpö tuotetaan pääosin satakuntalaisella puulla ja turpeella, Anna-Stiina Boström mainitsee.

Uusiutuvien energialähteiden käyttö kasvaa jatkuvasti, ja kaukolämpöyhtiöt tekevät merkittäviä investointeja hiilineutraalin lämmöntuotannon lisäämiseksi. Investointien myötä kokonaiset kaupungit tekevät ympäristöystävällisen energiakäännöksen. Pori Energia investoi parhaillaan Aittaluotoon rakennettavaan biopolttoainelaitokseen.

– Kun uusi biopolttoainelaitos valmistuu, se tekee Porissa tuotetusta kaukolämmöstä entistä ympäristöystävällisempää.

Teksti Katri Mäenpää

Julkaistu 23.7.2018