Pori Energia rakensi lähes neljä kilometriä kaukolämpöverkkoa vuonna 2017

Kuvituskuva

Kaukolämmön myynti kasvoi prosentin

Vuosi 2017 oli hieman vuotta 2016 kylmempi, mutta kuitenkin normaali vuotta lämpimämpi. Vuoden lämmitystarveluku oli 3 840, kun normaalivuoden lämmitystarveluku Porissa on 4 161. Vuonna 2017 Pori Energian kaukolämmön myynti oli yhteensä 671,7 GWh. Lämmön myynti kasvoi edellisestä vuodesta 1 %.

Pori Energia vastaa kaukolämmön tuotannosta myynnistä ja siirrosta Porissa, Harjavallassa ja Kristiinankaupungissa. Porin kantakaupungin kaukolämpöverkon lisäksi Noormarkussa, Reposaaressa ja Laviassa on erilliset kaukolämpöverkot. Uusia kaukolämpöliittymiä rakennettiin vuonna 2017 yhteensä 38 kpl. 

Pori Energian kaukolämpöasiakkaiden yhteenlaskettu määrä vuoden lopussa oli yhteensä 2 232 kpl. Uuta kaukolämpöverkkoa rakennettiin Porissa 3100 m, Kristiinankaupungissa 600 m ja Harjavallassa 200m. Yhteensä uutta verkkoa rakennettiin 3 900 m.

Porin runkoverkon kaukolämmön pääpolttoaine oli puu

Vuonna 2017 Porin runkoverkkoon tuotetun kaukolämmöon pääpolttoaine oli puu. Kaukolämmön tuotannon ominaispäästöt Porin runkoverkossa olivat 157 tCO2/MWh (tonnia hiilidioksidia tuotettua megawattituntia kohti). Ominaispäästö laski edellisvuoden tasosta 4 %. Uusiutuvien polttoaineiden osuus kaukolämmöntuotannosta oli 65%. Kristiinan, Noormarkun ja Reposaaren kaukolämpö tuotettiin lähes kokonaisuudessaan metsähakkeella. Harjavallassa 87 % kaukolämmöstä tuotettiin teollisuuden talteenottolämmöllä.

Kaukojäähdytystoiminta laajeni

Kaukojäähdytystoiminta laajentui vuonna 2017, kun Karhukorttelin uudet rakennukset liitettiin kaukojäähdytysverkkoon. Kaukojäähdytyksen myynti vuonna 2017 oli noin 1 000 MWh. Kaukojäähdytyksen tilausteho vuoden 2017 lopussa oli 3,1 MW.

Lämmönmyynnin erilliskohteet

Vuonna 2017 Pori Energia jatkoi toimintaansa kaukolämpöverkkojen ulkopuolella sijaitsevissa erilliskohteissa. Näiden lämmitysratkaisu toteutetaan kohteesta riippuen siihen parhaiten soveltuvalla uusiutuvan energian ratkaisulla. Porissa ensimmäinen erilliskohde oli Meijunmäen uusi päiväkoti. Muualla Suomessa erilliskohteita toteutetaan yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Erilliskohteita toteutettiin tällä periaatteella mm. Hollolassa ja Maskussa.

Lauantaina 3.3. Kaukot viettävät nimipäiväänsä. Kaukon päivästä on muodostunut tärkeä päivä myös Suomen kaukolämpöalan toimijoille. Kaukolämmön suosio Suomen yleisimpänä lämmitysmuotona kasvaa jatkuvasti. Jo noin 65 % uusien rakennusten tilavuudesta lämpiää kaukolämmöllä. Kaukolämpö on suosiossa myös valmiissa kiinteistöissä: siihen vaihtaa selvästi enemmän asiakkaita kuin kaukolämmöstä muihin lämmitysmuotoihin.

Kaukon päivän aktiviteetteja voi seurata sosiaalisessa mediassa hashtagilla #kaukonpäivä.

Julkaistu Kaukon päivänä 3.3.2018. 

Tämä artikkeli on uudelleen julkaistu järjestelmäpäivityksen takia, tietoa järjestelmäpäivityksestä ja sen vaikutuksista voit lukea täältä.