Pori Energia mukaan poraamaan geolämpökaivoa Tampereella - tavoitteena vihreä tuotanto

Kaupunkilämpö työmaa

Tampereella on alkanut poraushanke, jossa tutkitaan geolämmön poraamista Suomen maaperästä vesivasaratekniikalla ja yhden kaivon periaatteella. Hankkeessa on mukana 15 energiayhtiötä Suomen eri kaupungeista. Porausteknologia tulee Etelä-Koreasta HanJin D&B:ltä ja operaattorina toimii Thermo Rock Oy.

- Yhden kaivon toimintamallin vahvuus on sen ympäristövaikutusten vähäisyys. Kalliota ei särötetä eikä jätevesiä muodostu porausvesien suljetussa kierrossa, avaa hanketta vetävä Tampereen Sähkölaitoksen johtaja Jukka Joronen.

Energiayhtiöiden muodostama Kaupunkilämpö-konsortio testaa vesivasaratekniikkaa ensin Tampereen Tarastenjärvellä, Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen kupeessa. Siellä on tarkoitus porata aluksi kolme kilometriä syvä kaivo. Tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää Suomen olosuhteisiin sopivaa poraustekniikkaa ja samalla keinoja, joilla syvästä geolämpökaivosta saatavaa lämpöä pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti osana kaukolämmön tuotantoa.

- Jos poraaminen onnistuu ja lämpöä löytyy, keskustelemme jatkostakin, lupaa Joronen.

Laskelmien mukaan noin seitsemän kilometrin syvyydessä on riittävän lämmintä, jotta geolämmöstä saadaan merkittävä uusi kaukolämmön lähde. Kaukolämpöverkkoon voidaan lämmintä vettä tuottaa monella eri tuotantomuodolla. Kaukolämpöasiakkaalle geolämpö on kiinnostava ja huoleton lisä valikoimaan, sillä asiakas pääsee hyödyntämään maaperän lämpöä ilman teknisiä muutoksia lämmönjakohuoneessa.

Geolämmön etuja ovat mm. sen päästöttömyys, uusiutuvuus, säädettävyys ja vuodenaikariippumattomuus. Se ei aiheuta kuljetuskustannuksia ja sille on valmis asiakaskunta laajojen kaukolämpöverkkojen kaupungeissa. 

Hankkeessa ovat mukana Alva-yhtiöt, Etelä-Savon Energia, Kangasalan Lämpö, Kuopion Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Leppäkoski Group, Napapiirin Energia ja Vesi, Oulun Energia, Pori Energia, Porvoon Energia, Savon Voima, Tampereen Sähkölaitos, Vaasan Sähkö ja Vantaan Energia.

Pori Energian hiilijalanjälki pienentynyt reilusti viime vuosina

Geolämmön tutkimushankkeen avulla Pori Energia selvittää polttotekniikan rinnalle vaihtoehtoisia keinoja tuottaa energiaa. Geolämmöllä on mahdollisuus lämmittää kaukolämpöverkon vettä suoraan, ilman lämpöpumppuja. Yhdellä syvällä geolämpökaivolla voidaan korvata lukuisia yksittäisiä maalämpökaivoja ja -pumppuja. Geolämpöhanke on jatkumoa jo aikaisemmin tehdyille vihreän energiantuotannon toimenpiteille.

- Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen on hyvässä vauhdissa Pori Energialla. Suunnitelmissamme on, että tuotantomme on 90 prosenttisesti hiilineutraalia vuoden 2023 aikana, tämä tarkoittaa muun muassa turpeesta luopumista. Kesällä 2020 Pori Energia otti käyttöön yli 60 miljoonaa euroa maksaneen biopolttoainekattilaitoksen, joka mahdollistaa entistä suurempien biopolttoainemäärien käytön tuotannossa ja joka toimii energiatehokkaammin.

- Porin keskustan alueen kaukoviilennysverkkomme toimii vapaajäähdytyksellä eli lähes täysin ilman sähköenergiaa, kuvailee Pori Energian energiapalveluiden johtaja Eero Niemitalo.

www.kaupunkilämpö.fi

Julkaistu 16.6.2021