Älä käytä lämmintä vettä sähkökatkon aikana kaukolämpökiinteistössä

 

Asukkaan tulee muistaa, että sähkökatkon aikana ei saa käyttää lämmintä vettä. Kylmää vettä saa ottaa, jos sitä tulee, lämmintä vettä ei.

 

Suomessa varaudutaan tulevana talvena sähköpulan mahdollisuuteen. Sähköpulan viimeisenä keinona ovat noin kaksi tuntia kestävät alueelliset kiertävät sähkökatkot. Kaukolämmiteisissä kiinteistössä kaukolämpöverkon avulla lämmitetään kiinteistö ja kiinteistössä käytettävä lämmin käyttövesi.

 

Sähkökatkot vaikuttavat myös kaukolämmitteisiin kiinteistöihin niin lämmityksen kuin lämpimän käyttöveden osalta. Haluamme omalta osaltamme kertoa riskeistä, jotta mahdollisilta henkilö- ja taloudellisilta vahingoilta vältytään. 

 

Vaikutus asuntojen lämmitykseen

 

Lämmönjakolaitteiston tietyt laitteet tarvitsevat sähköä toimiakseen ja kun sähkökatko alkaa pysähtyy lämmönjakolaitteiston säätöventtiili siihen asentoon, jossa se sillä hetkellä on. Samoin pysähtyy kiertovesipumppu. Keskuslämmityksen vesi saattaa kiertää vielä putkistossa painovoimaisesti, mutta pääsääntöisesti patterit alkavat hitaasti viilenemään. Rakennukset kuitenkin pitävät lämmintä hyvin noin kahden tunnin sähkökatkon ajan.

 

Hanoista tuleva lämmin vesi voi olla erittäin kuumaa

 

Hanoista tulevan veden lämpötilaa säätää sähkötoiminen venttiili, joka pitää normaalitilanteessa hanoista tulevan veden lämpötilan normaalina, noin 58 asteisena. Sähkökatkon alkaessa venttiili pysähtyy siihen asentoon, jossa se sillä hetkellä on.

 

Lämmintä vettä ei saa käyttää sähkökatkon aikana. Tämä siksi, että uutta lämmintä käyttövettä muodostuu käyttövesiverkostoon sitä mukaan, kun vettä juoksutetaan hanoista. Veden lämpötilaa ei voi tietää, koska venttiilin asentoa ei voida säätää. Vesi voi olla todella kuumaa, kylmää tai jotain siltä väliltä. Pahimmillaan suihkun tai keittiön hanasta tuleva lämmin vesi voi olla jopa 100-asteista.

 

Hanasta voi ottaa sähkökatkon aikana pelkästään kylmää vettä, jos sitä tulee

 

Mikäli putkissa oleva käyttövesi kuumenee liikaa, termostaattihanat eivät pysty sekoittamaan kylmää ja lämmintä vettä oikeassa suhteessa. Kaikissa suihkussa ja hanoissa ei välttämättä edes ole termostaattia. Ota siis vettä vain hanan äärikylmäasennossa.

Kuuma vesi saattaa tuoda haasteita myös käyttövesiputkistoille ja hanoille. Putkistot ovat mitoitettu kestämään hetkellistä kulutusta 90–95 asteisella vedellä ja jatkuvaa kulutusta hieman viileämmällä vedelle. Tästäkin syystä on tärkeää, että kuumaa käyttövettä ei päästetä putkistoihin sähkökatkon aikana.

 

Ohjeet ammattilaisille

 

Taloyhtiössä on ammattilaisille vaihtoehtoja, mitä voi tehdä vahinkojen välttämiseksi.

 

Varminta on sulkea kylmä käyttövesi vesimittarilta

 

Varmin keino on sulkea vesimittarissa oleva venttiili, joka katkaisee käyttöveden tulemisen kiinteistöön. Tällöin kiinteistön hanoista ei tule vettä lainkaan. Haittana on myös, että myöskään vessoihin ei tule vettä. Vesimittarin venttiili on yleensä helposti löydettävissä. 

 

Vastuuhenkilön tulee muistaa avata venttiili katkon päätyttyä.

 

Haasteellisempi tapa on sulkea kaukolämpöventtiili

 

Lämmönjakohuoneessa olevassa lämmönjakolaitteistossa on kaksi taloyhtiön omistamaa kaukolämpöventtiiliä. Venttiilit ovat sekä meno että paluu putkessa. Ei ole väliä kumman venttiilin sulkee. Venttiilin sulkeminen katkaisee kaukolämmön kierron ja näin ollen kiinteistöön ei tule kuuman veden ongelmaa.

 

Vastuuhenkilön tulee muistaa avata venttiili katkon päätyttyä.

 

Valmistautuminen etukäteen

 

Käykää läpi vastuuhenkilöiden ja varavastuuhenkilöiden kanssa, miten toimia sähkökatkon alkaessa. Tarkistakaa mistä venttiilin voi sulkea ja avata, tarvittaessa voi merkitä kyseisen venttiilin. Varmistakaa, että vastuuhenkilöllä on käytössä taskulamppu, koska katkon aikana valaistus ei toimi.

 

Pori Energia voi neuvoa tarvittaessa oikein venttiilin löytämisessä.

 

Lisätiedot ja kysymykset teknisissä asioissa:

asiakaspalvelu@porienergia.fi

02 621 2085

Sähköpulagrafiikka