Katso kuvaparit, miten Isosannan vuonna 1939 rakennettu sähköasema saneerattiin

”Sähköasema jatkaa porilaisten palvelua pitkälle tulevaisuuteen”

Isosannan sähköaseman saneerauksessa rakennuksen sisätilat ja laitteisto uusittiin. Rakennuksen ulkokuori saneerattiin myös muistuttamaan alkuperäistä muotoaan.

-        Isosannan sähköaseman saneeraus oli hyvin poikkeuksellinen projekti, sanoo Pori Energia Sähköverkot Oy:n projektipäällikkö Jussi Vartama.

Kyseessä oli keskusta-alueella sijainnut, mutta myös kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde, joka kaavaprosessin aikana lisättiin suojeltavaksi.

Kaiken päälle sähköaseman kautta jaettiin sähköä porilaisille koko saneerauksen ajan.

-        Lopputulos oli kuitenkin sellainen kuin halusimme. Sitä saatiin, mitä tilattiin – budjetissa pysyen, Vartama sanoo.

 

Käyttöikää lisää 40–50 vuotta

Isosannan sähköaseman saneeraus alkoi helmikuussa 2021. Valmista tuli loka–marraskuun vaihteessa 2022. 

Projektissa rakennuksen sisätilat ja käyttöikänsä päähän tullut laitteisto uusittiin. Myös sähköaseman ulkokuori saneerattiin muistuttamaan alkuperäistä muotoaan.

Kokonaisuudessaan investoinnin arvo oli noin 4,5 miljoona euroa.

-        Usein, kun puretaan vanhoja rakenteita, eteen tulee yllätyksiä. Niin tuli tässäkin tapauksessa vesikatosta ja yläpohjasta, joiden takia jouduimme tekemään hieman massiivisemmat korjaustyöt.

-        Olimme kuitenkin varautuneet yllätyksiin. Kaiken kaikkiaan saneeraus tuo Isosannan sähköasemalle käyttöikää lisää 40–50 vuotta, minkä lisäksi sähköverkon toimintavarmuus paranee.

 

Arkkitehti A.H. Gunnar Aspelinin suunnittelema punatiilinen rakennus nousi pystyyn vuonna 1939.  Rakennuksen ensimmäinen saneeraus on tehty 1970-luvun alussa.

-        Olen nähnyt kuvia rakennuksen alkuajoilta, kun voimalinja tulee peltoaukeamaa pitkin sähköasemalle. Ei ollut vielä puita, puistoja ja asuinrakennuksia tuolla alueella. Kaupunki on vuosikymmenten saatossa rakentunut sähköaseman ympärille, Vartama kertoo.

-        Sähköasema on jo pitkään palvellut porilaisia – saneerauksen ansiosta sähköasema jatkaa porilaisten palvelua pitkälle tulevaisuuteen.

 

Lisätietoa:

Jussi Vartama, projektipäällikkö, 044 701 2190

 

Julkaistu 1.12.2022

 Kuvassa sähköasema ennen ja jälkeen saneerauksen

Kuvassa sähköaseman sisältä ennen ja jälkeen saneeraukset

 

Aikaisemmin julkaistut artikkelit:

 

Isosannan vanhan sähköaseman uusiminen on poikkeuksellinen projekti

 

Isosannan sähköaseman time-lapse-video 2022