Kumppaneiden ympäristöystävälliset arvot tukevat toisiaan
Hesburger on vuosia rakentanut toimintaansa ympäristöarvojen päälle ja Pori Energian tarjoamat kaukolämmitys ja -viilennys istuvat tähän täydellisesti. Kaukolämmössä Pori Energian käyttämä biomassa on sahojen jätettä sekä harvennushakkuista syntyvää metsähaketta. Pori Energian kaukolämpö tuotetaan Aittaluodon ja Kaanaan voimalaitoksilla.
- Haemme jatkuvasti energiatehokkaita ratkaisuja ympäristönäkökulmat edellä, siksi myös Pori Energian kaukolämmitys ja kaukojäähdytys sopivat Hesburgerille erinomaisesti.
- Hesburger haluaa kehittää jatkuvasti uutta ja käyttää mahdollisimman vähän ostoenergiaa. Meillä on toripaviljongin katolla lisäksi aurinkopaneelit, kertoo Hesburgerin rakennuttaja Toni Palmusuo.
Kun Hesburger lähti rakentamaan Porin torille uutta paviljonkirakennusta, alkoi tietysti tarjouskierrosten myötä kumppaneiden valinta.
- Pohdimme rakennuksen keskeistä sijaintia. Kun alkoi hahmottua, että teemme todella hienon, paviljonkimaisen rakennuksen, emme halunneet lämpöpumppujen keskusyksiköitä näkyville, pohjustaa Palmusuo.
Koska erilaiset pumppuratkaisut karsiutuivat pois, jäi jäljelle maan alla kulkeva vaihtoehto eli kaukolämpö ja kaukojäähdytys.
Uusi toripaviljonki paitsi lämpenee ekologisesti, myös viilenee kaukojäähdytyksen avulla. Porin keskustan alueella sijaitsevan kaukojäähdytysverkon varrella sijaitsevia rakennuksia viilennetään vuoden 2020 kesästä lähtien entistäkin ekologisemmin, hyödyntämällä maan alla sijaitsevia viilennyskaivoja. Järjestelmä toimii vapaaviilennyksellä eli lähes täysin ilman sähköenergiaa. Uuden pohjavesijäähdytysjärjestelmän lämpöpumput ja verkon nykyiset jäähdytyskompressorit toimivat huippuviilennyskeskuksina, eli huippuhelteillä aktivoituu tarvittaessa varajärjestelmä.
Poriin Hesburger tuli 1990-luvun alussa. Tällä hetkellä Porissa on kaikkiaan kuusi Hesburgeria, joista Toripaviljonki on uusin.
Julkaistu 3.5.2022