Maailman tiettävästi ensimmäisen lämmitys- ja viilennysenergian varaston asennustyöt alkoivat

Ilmakuva Tiilimäen energiavarastoista

Energiavaraston avulla energiaa voidaan varastoida pienemmän kulutuksen aikana ja käyttää myöhemmin kulutuspiikin tasaamiseen.

Kuin kaksi valtavaa ”termospulloa”

Siltä näyttävät 26 metriä korkeat ja ulkohalkaisijaltaan 7-metriset lieriöt, jotka nousivat Pori Energian Tiilimäen jäähdytys- ja lämpökeskuksen yhteyteen 25.–26. lokakuuta. Säiliöiden valmistuksesta ja haastavasta nostotyöstä vastasi paikallinen yhtiö Nakkila Works Oy, joka valikoitui toimittajaksi kilpailutuksen perusteella.

Lieriöt ovat jättimäisiä energiavarastoja, jotka soveltuvat sekä lämmitys- että viilennysenergian varastointiin.

-        Vastaavaa ei tiettävästi ole missään muualla maailmassa, sanoo Pori Energian energiapalveluiden kehityspäällikkö Merja Heliniemi.

”Termospullo” on siinäkin mielessä osuva kuvaus, sillä kaksi, 850 kuutiometrin energiavarastoa, toimivat hyvin samalla periaatteella.

-        Periaate on vastaava kuin termospulloissa: sisäpinnaltaan teräksisissä ja eristetyissä lieriöissä lämmin tai viileä vesi säilyttää lämpötilansa.

 

”Vanha teknologia” uuteen käyttöön

Pori Energian energiavarastot ovat toki paljon muutakin kuin vain ”termospulloja”, mutta energian varastointiin liittyvät innovaatiot eivät siis sinällään ole uusia keksintöjä.

-        Energian varastointi sinällään on tuttua ja käytössä olevaa tekniikkaa, mutta sellaista, jossa samaa energiavarastoa käytetään sekä lämmitys- että viilennysenergian varastointiin ei ole meille tullut vastaan ja se tekee meidän hankkeestamme ainutlaatuisen muihin verrattuna, Heliniemi sanoo.

Pori Energia päätti tehdä merkittävän investoinnin vastatakseen merkittävän asiakkaansa, Satasairaalan, kasvavaan viilennystehon tarpeeseen.

-        Selvitysten jälkeen tulimme sellaiseen lopputulokseen, että energiavarasto olisi kustannustehokkain vaihtoehto.

Nakkila Worksin toimittamat energiavarastot ovat suuria, mutta ne ovat siitä huolimatta tarkoitettu lyhytaikaisen, muutamien tuntien mittaiseen energian varastointiin.

Tällaisella energiavarastolla voidaan tasata lämmön ja jäähdytyksen tarpeen vuorokausivaihteluita. 

Esimerkiksi kesällä, keskipäivällä ja auringon porottaessa, jäähdytyksen tarve on suurempi. Silloin energiavarastosta voidaan purkaa viilennysenergiaa Satasairaalan kiinteistöjen käyttöön ja vastaavasti ladata sitä varastoon yöaikaan, kun tarve on pienempi.

-        Varasto mahdollistaa myös tuotannon optimoinnin: sen avulla viilennys- tai lämmitysenergiaa voidaan ladata varastoon matalan kysynnän ja tuotantokustannusten aikaan ja vastaavasti purkaa energiaa varastosta, kun kysyntä ja tuotantokustannukset ovat korkeat.

-        Kulutushuippujen tasaaminen energiavaraston avulla tarkoittaa Pori Energialle pienempää tuotantokapasiteetin tarvetta ja olemassa olevien tuotantokoneiden suurempaa huipunkäyttöaikaa.

 

Tuotantokäytössä keväällä 2023

Isot energiavarastot kohoavat Tiilimäellä jäähdytys- ja lämpökeskuksella puiden ylle, noin puoliväliin laitoksen 50-metristä savuhormia.

Käyttövalmiita ne eivät vielä kuitenkaan ole, vaan alueella käynnistyvät nyt varsinaiset asennustyöt. 

-        Tuotantokäytössä viilennysenergiavaraston on tarkoitus olla keväällä 2023, lämmitysenergian varastointi alkaa vuoden 2023 aikana, Heliniemi kertoo.

Energiavarastojen viilennysenergiaa hyödyntää Satasairaala.

-        Lämmitysenergiapuoli palvelee sen sijaan Pori Energian koko kaukolämpöverkkoa, Heliniemi sanoo.

Energiavarastot säästävät sekä luontoa että rahaa.

Se on suuri syy sille, miksi vastaavanlaiset ratkaisut jatkossa yleistyvät.

-        Erilaiset energiavarastot tuovat joustoa ja ovat aivan varmasti olennainen osa tulevaisuuden energiajärjestelmiä.

 

Lisätietoa:

Merja Heliniemi, energiapalveluiden kehityspäällikkö, 044 7012122

Markku Santikko, projektipäällikkö, 044 7012345

 

Julkaistu 26.10.2022