Uusi valtakunnallinen kaukolämmön päästölaskuri avattu yleisön käyttöön

kuvituskuva koivunrunkoja

Paikallisvoima ry:n yhdessä kaukolämpöyhtiöiden sekä sidosryhmien kanssa kehittämä uusi kaukolämmön päästölaskuri on avattu julkiseen käyttöön. Käyttäjä näkee laskurista tarkat, paikkakuntakohtaiset kaukolämmön päästöt. Laskuri löytyy osoitteesta www.klpaastolaskuri.fi

Laskuri antaa tarkempia tietoja kuin aiemmin

Tähän saakka käytössä olleiden hiilijalanjälkilaskureiden tapa arvioida kaukolämmön päästöjä on ollut puutteellinen. Laskureissa kaukolämmön tuottamat päästöt on laskettu koko maan keskiarvon perusteella, jolloin kaikkien kaukolämpöasiakkaiden päästöt ovat näyttäneet yhtä suurilta. Päästöttömällä kaukolämmöllä kotejaan tai yrityksiään lämmittävät asiakkaat ovat saaneet laskureista reilusti todellisia lämmityspäästöjään suuremman hiilijalanjäljen. 

Kaukolämmön päästötietojen raportointi on myös tapahtunut pitkällä viiveellä, joka on pahimmillaan ollut jopa kaksi vuotta.

”Päästötiedot eivät ole seuranneet kaukolämpöalan nopeaa kehitystä. Suomalaisille on tarjolla yhä enemmän uusiutuviin energianlähteisiin, lämpöpumppuihin ja hukkalämpöön perustuvaa vähä- tai nollapäästöistä kaukolämpöä, mutta tämä ei ole näkynyt päästötiedoissa”, sanoo Paikallisvoiman toiminnanjohtaja Toivo Hurme

Uusi kaukolämmön päästölaskuri kertoo tarkasti käyttäjän asuinpaikkakunnan mukaiset kaukolämmön tuotannon todelliset päästöt. Kaukolämpöyhtiöt raportoivat laskuriin päästötietonsa säännöllisesti, ja tietojen ajantasaisuuden varmistamiseksi yhtiöillä on mahdollisuus jopa kuukausittaiseen päästötietojen ilmoittamiseen. 

Pori Energian Poriin tuottaman kaukolämmön päästö- ja polttoainejakaumatiedot vuosilta 2016-2020

Pori Energian Poriin tuottaman kaukolämmön päästö- ja polttoainejakaumatiedot 2016-2020

Porilaisen kaukolämmön päästöt alenivat reilusti vuonna 2020, kun Aittaluodon uusi voimalaitososa otettiin käyttöön. Päästöt vähenivät entisestään vuonna 2021, vuoden 2021 viralliset päästöluvut julkaistaan myöhemmin kevään aikana. HUOM! Oheisessa kuvassa näkee polttoaineen lähteen päälle menemällä sen osuuden palkissa korostettuna, oheisessa kuvassa on poimittu esiin kuoren (puun kuoren) osuus.

 

S-ryhmä tyytyväinen laskuriin

Myös runsaasti kaukolämpöä käyttävän S-ryhmän vastuullisuuspäällikkö Terhi Naukkarinen iloitsee uudesta päästölaskurista. ”Olemme asettaneet kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet ja on todella tärkeää, että pääsemme laskemaan kaukolämmön kulutuksen päästövaikutuksen todellisilla, paikkakuntakohtaisilla kertoimilla”, Naukkarinen sanoo.

Faktoja laskurista

  • Laskurista näkee valitsemansa kaukolämpöverkon päästötiedot viimeisen viiden vuoden ajalta.
  • Laskuri esittää myös valitun kaukolämpöyhtiön, kuten vaikka Pori Energian, polttoainejakauman.
  • Päästötietojen raportointi noudattaa yleisesti käytössä olevia, Tilastokeskuksen ja Energiaviraston vahvistamia menetelmiä.
  • Päästötiedot voi laskea joko energiamenetelmällä tai hyödynjakomenetelmällä.

Laskuri on maksutta kenen tahansa käytettävissä, ja sen tiedot ovat avoimien rajapintojen kautta yhdistettävissä muihin hiilijalanjälkilaskureihin sekä esimerkiksi asiakkaiden tai viranomaisten tietojärjestelmiin. 

Päästölaskurin kehitystyössä ovat olleet mukana Tilastokeskus, Suomen ympäristökeskus, Motiva, Kuntaliitto, Energiateollisuus ry, Energiavirasto sekä Palveleva kaukolämpö FinDCH ry. Hankkeen rahoittivat suomalaiset kaukolämpöyhtiöt. ”Kunta-ala on vahvasti mukana energia- ja ilmastotyössä. Myös monien pienien kuntien energiayhtiöt ovat panostaneet uusiutuvaan energiaan, mutta tämä ei ole kunnolla näkynyt päästölaskennassa. On hienoa, että asia nyt korjaantuu”, toteaa Kuntaliiton energia-asiantuntija Vesa Peltola

 

Laskuri löytyy osoitteesta www.klpaastolaskuri.fi

 

Uutinen julkaistu 11.2.2022