Vallitseva maailmantilanne muuttaa energian hintaa kumpaankin suuntaan

 

Pori Energia Oy korottaa kaukolämmön kokonaishintaa loppuvuoden aikana. Samaan aikaan Pori Energia Sähköverkot Oy tekee määräaikaisen hinnanalennuksia loppuvuoden osalta. Energia-ala on selkeästi myllerryksessä ja muutoksia tapahtuu, suuntaan jos toiseenkin.

 

Pori Energian tuottaman kaukolämmön hinta nousee. Käytännössä hinta muuttuu 16 prosenttia energiamaksuissa sekä 3 prosenttia tehomaksujen osalta. Hinnanmuutokset tulevat voimaan Porin runkoverkossa, Reposaaressa, Noormarkussa ja Lavialla 1.12.2023.

 

Hinnanmuutos johtuu niin raaka-aineiden kuin korkojenkin noususta. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen myötä voimaantulleet pakotteet nostivat raaka-aineiden hintoja merkittävästi, mikä vaikutti vahvasti puumarkkinaan. Puu on yksi Pori Energian tärkeimmistä kaukolämmön tuotannon raaka-aineista ja näin ollen vaikutukset näkyvät tuotannon hinnassa. ”Vaikkei Pori Energia suoraan puuta Venäjältä tuonutkaan, vaikutti yleinen raaka-aineiden hinnannousu niiden saatavuuteen ja sitä kautta käytännössä kaikki hinnat nousivat” kertoo Pori Energia Oy:n energiapalveluiden johtaja Eero Niemitalo.

 

Kaukolämpö on edelleen 99,9% toimitusvarma ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Kaukolämpöjärjestelmä kehittyy jatkuvasti mahdollistaen hiilinegatiivista lämmöntuotantoa, hukkalämmön hyödyntämistä sekä energian varastointia. Pori Energialla on kunnianhimoinen tavoite tuottaa lämpöä täysin hiilineutraalisti tämän vuosikymmenen aikana. Tällä hetkellä Porissa tuotettu kaukolämpö on jo nyt yli 90% hiilineutraalia.

 

Samaan aikaan Pori Energia Sähköverkot Oy tekee määräaikaisen hinnanlaskun asiakkailleen. Yhtiö ei laskuta sähkönsiirron perusmaksuja vuoden 2023 marras- ja joulukuulta. Tämä koskee kaikkia Pori Energian sähköverkkojen asiakkaita. Marras- ja joulukuun määräaikaisen hinnanalennuksen säästövaikutus kerrostaloasukkaalla on noin 14 euroa ja omakotiasukkaalla noin 46 euroa. Oman perusmaksun näkee laskulta tai Pori Energia Sähköverkot Oy:n Wattivahti-palvelusta.

 

”Hinnanmuutoksen taustalla on kaksi syytä; ensimmäinen koskee häviösähkön kustannuksia, jotka ovat olleet arvioitua merkittävästi pienempiä.” Pori Energia Sähköverkot Oy:n toimitusjohtaja Pertti Menonen ynnää, ”toinen syy on Fingridin huojennukset kantaverkkomaksujen osalta” hän jatkaa. Kustannusten nousu on vaikuttanut toki myös sähkönsiirron hintaan, mutta vaikka materiaalit kallistuvat, kun sähkö samaan aikaan halpenee, muodostuu mahdollisuus hinnanalennuksin.