Porilainen kaukolämpö 55v - Kaukaa viisasta, läheltä lämmintä

Porilainen kaukolämpö on kaukaa viisasta ja läheltä lämmitä

 

Vuonna 1969 haluttiin Porissa siirtyä askel eteenpäin. Se, että jokaisessa talossa palaa oma hiilikattila, ei ollut kovinkaan ekologinen saati edullinen vaihtoehto. Niinpä kaupunkiin alettiin rakentaa nykyaikaista, energiatehokasta kaukolämpöverkkoa. Pori, ja Suomi yleisesti, oli jo tuolloin kaukaa viisas, sillä kaukolämpö on yleistynyt muualla Euroopassa huomattavasti myöhemmin.

Ensimmäisenä kaukolämpöyhteisöön liitettiin Porin kaupunginteatteri. Nykyään yli puolet porilaisista asuu kaukolämmitetyissä kodeissa. Myös yritysmaailma on löytänyt kaukolämmön mukanaan tuomat hyödyt ja tiedetään, että edullisuus, ennakoitavuus ja varmuus luovat vahvan pohjan kannattavan liiketoiminnan luomiselle.

Porilaista kaukolämpöä tuotetaan nimestään huolimatta itse asiassa todella lähellä; Aittaluodon voimalaitos sijaitsee kaupungin keskustassa. Ja koska raaka-aineetkin tulevat läheltä, on energia ekologista. Osa raaka-aineista ei edes käytä logistiikkapalveluita, vaan esimerkiksi Seikun sahan ylijäämä siirtyy Aittaluodon tuotantoon hihnakuljetinta pitkin naapurista.

”Meillä on kaukolämmön osalta myöskin kovat tavoitteet päästöjen pienentämisen osalta” kertoo Pori Energian palvelutuotantopäällikkö Tiia Niemi. ”Tavoitteenamme on olla hiilineutraali jo lähivuosien aikana” hän jatkaa. Matkaa ei ole enää paljoa jäljellä, sillä Pori Energian tuottama kaukolämpö on jo nyt 93%:sti hiilineutraalia. Viisi vuotta sitten luku oli vasta 55% eli kehitys on ollut nopeaa.

 

 Tiia Niemi, palvelutuotantopäällikkö